Australia: Guvernul vrea să convoace un referendum pentru recunoaşterea aborigenilor

Guvernul din Australia doreşte să convoace un referendum pentru modificarea Constituţiei, în vederea recunoaşterii aborigenilor de pe continent şi de pe insulele învecinate, potrivit Reuters.

384 afișări
Imaginea articolului Australia: Guvernul vrea să convoace un referendum pentru recunoaşterea aborigenilor

Australia: Guvernul vrea să convoace un referendum pentru recunoaşterea aborigenilor

Premierul australian Anthony Albanese a dezvăluit, joi, întrebarea pe care guvernul doreşte să o pună într-un referendum privind recunoaşterea aborigenilor şi a insularilor din Strâmtoarea Torres în constituţia ţării.

„Dacă nu acum, când? Pentru mulţi... Acest moment a fost de foarte mult timp în lucru", a spus premierul australian, vizibil emoţionat, în timpul unei conferinţe televizate la care a fost însoţit de liderii aborigenilor.

Australia încearcă să acorde mai multă recunoaştere populaţiei indigene, care a locuit pe continent timp de 60.000 de ani, dar nu este menţionată în constituţia veche de 122 de ani.

Aborigenii care reprezintă aproximativ 3,2% din populaţia Australiei de aproape 26 milioane de locuitori, sunt marginalizaţi în societate şi se confruntă cu probleme mari privind sinuciderea şi infracţiunile.

Albanese le-a cerut australienilor, care ar putea vota în perioada octombrie-decembrie, să modifice constituţia pentru a crea un comitet consultativ în parlament. Acesta ar trebui să ofere consiliere parlamentarilor cu privire la problemele care afectează populaţia indigenă.

Guvernul va introduce proiectul de lege săptămâna viitoare, sperând să-l treacă în Parlament până la sfârşitul lunii iunie. Orice modificare a Constituţiei necesită un referendum naţional.

Un sondaj Guardian publicat marţi a arătat că sprijinul public pentru referendum a scăzut cu 5%, dar are în continuare o majoritate de 59%.

De la obţinerea independenţei Australiei, în 1901, au fost 44 de propuneri de modificare a Constituţiei în 19 de referendumuri, şi doar opt au fost aprobate. La ultimul referendum, din 1999, australienii au votat împotriva modificării constituţiei pentru a crea o republică şi a înlocui monarhul britanic ca şef de stat cu un preşedinte.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici