Australia primeşte „unfriend” de la Facebook, în urma unei dispute economice: conţinutul media, blocat de reţeaua de socializare

  • Facebook a blocat tot conţinutul media din Australia, inclusiv fluxurile de ştiri, în urma unei dispute economice cu Guvernul.
  • Paginile oficiale guvernamentale, avertismentele de siguranţă în situaţii de urgenţă şi reţelele de asistenţă socială au fost, de asemenea, eliminate de pe site-ul Facebook.
  • Legea australiană va impune giganţilor tech, precum Facebook şi Google, să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor.
  • Măsura a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului. Human Rights Watch: „O întorsătură alarmantă şi periculoasă a evenimentelor."
1852 afișări
Imaginea articolului Australia primeşte „unfriend” de la Facebook, în urma unei dispute economice: conţinutul media, blocat de reţeaua de socializare

În Australia, dimineaţa de joi a venit cu mai puţină informaţie în online decât de obicei, relatează Reuters. Asta pentru că Facebook a blocat tot conţinutul media, inclusiv fluxurile de ştiri, în urma unei dispute economice cu Guvernul australian.

Măsura a fost criticată imediat de producătorii de ştiri, politicieni şi susţinători ai drepturilor omului, mai ales că paginile oficiale de sănătate, avertismentele de siguranţă în situaţii de urgenţă şi reţelele de asistenţă socială au fost eliminate total de pe site, împreună cu ştirile.

„Acţiunile Facebook, care astăzi i-a dat unfriend Australiei şi a întrerupt serviciile de informaţii esenţiale privind serviciile de sănătate şi de urgenţă, au fost atât arogante, cât şi dezamăgitoare”, a scris prim-ministrul Scott Morrison pe propria sa pagină de Facebook, folosind termenul popular ce desemnează acţiunea întreruperii legăturilor cu o altă persoană de pe reţeaua socială în cauză.
 
„Aceste acţiuni nu fac decât să confirme îngrijorările pe care un număr din ce în ce mai mare de ţări le exprimă cu privire la comportamentul companiilor Big Tech”, adaugă el, precizând că acestea „se consideră mai mari decât guvernele şi nu se supun normelor dictate de lege”.
 
Mişcarea Facebook reprezintă şi o despărţire de politica Google, deţinută de Alphabet Inc. Deşi ambii giganţi au ameninţat în trecut că vor bloca serviciile din Australia, Google a ales recent să încheie acorduri preventive cu mai multe puncte de vânzare.
 
News Corp, deţinut de Rupert Murdoch, este ultima companie care a anunţat o înţelegere prin care va primi „plăţi semnificative” de la Google în schimbul furnizării de conţinut pentru contul News Showcase al motorului de căutare.
 
Potrivit Reuters, Google a refuzat să comenteze decizia Facebook.
 
Legea australiană impune Facebook şi Google să încheie acorduri comerciale cu agenţiile de ştiri ale căror link-uri aduc trafic pe platformele lor. Altfel, vor fi supuse unui arbitraj forţat pentru a stabili un preţ.

Facebook a declarat că legea, care, cel mai probabil, va fi adoptată de parlament în câteva zile, „înţelege în mod fundamental greşit” relaţia dintre compania tech şi publisheri şi îi pune în faţa unei alegeri stricte de a aproba sau interzice conţinutul de ştiri.

Facebook a mai declarat că ştirile reprezintă doar 4% din conţinutul vizualizat de oameni pe site-ul său, deşi pentru australieni rolul reţelei sociale în difuzarea de ştiri este în creştere. 
 
Un studiu al Universităţii din Canberra, realizat în 2020, a constatat că 21% din australieni folosesc reţelele sociale ca sursă principală de ştiri, în creştere cu 3% faţă de anul precedent, în timp ce 39% din populaţie foloseşte Facebook pentru a primi ştiri. Acelaşi studiu arată că 29% din conţinutul video al ştirilor australiene este consumat pe Facebook.
 
Până la mijlocul zilei, multe pagini de Facebook susţinute de guvern au fost restaurate, dar multe pagini de caritate şi toate site-urile media au rămas în beznă, inclusiv cele administrate de publicaţii internaţionale precum New York Times, BBC, Wall Street Journal şi Reuters.
 
Chiar şi pagina oficială a Facebook a fost în dezactivată pentru câteva ore în Australia, înainte de a fi restaurată.
 
„Aceasta este o întorsătură alarmantă şi periculoasă a evenimentelor", a declarat Human Rights Watch într-un comunicat. „Oprirea accesului la informaţii vitale către o ţară întreagă în toiul nopţii este lipsită de raţiune.”

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici