Australia trebuie să considere luarea de ostatici un "avertisment", afirmă premierul Tony Abbott

Luarea de ostatici din Sydney reprezintă un "avertisment" pentru autorităţile australiene, care trebuie să tragă învăţăminte din această dramă, a recunoscut, joi, premierul Tony Abbott.

88 afișări
Imaginea articolului Australia trebuie să considere luarea de ostatici un "avertisment", afirmă premierul Tony Abbott

Australia trebuie să considere luarea de ostatici un "avertisment", afirmă premierul Tony Abbott (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Între timp, încep să apară detalii cu privire la deznodământul luării de ostatici, care s-a încheiat cu moartea a două persoane şi a atacatorului, un islamist cu un trecut extremist şi cu probleme psihice.

Autorul atacului, Man Haron Monis, fusese eliberat pe cauţiune după ce a fost inculpat pentru complicitate la asasinarea fostei soţii. Atacatorul de origine iraniană era, de asemenea, vizat de proceduri judiciare pentru zeci de agresiuni şi abuzuri sexuale.

Autorităţile australiene au deschis o anchetă pentru a stabili motivele pentru care bărbatul nu se afla sub supraveghere, în momentul în care a luat ostatice 17 persoane luni la cafeneaua Lindt Chocolat din centrul oraşului Sydney. De altfel, numeroase voci s-au ridicat pentru a afla de ce se afla bărbatul în libertate.

"Este un avertisment teribil", a recunoscut premierul australian, într-o declaraţie pentru postul de radio Macquarie. "Tragedia este că acest incident s-a produs. Drama ar fi putut fi evitată, iar din aceast punct de vedere este importantă o anchetă rapidă şi exhaustivă", a adăugat premierul.

Deocamdată, nu există informaţii cu privire la motivele care au grăbit intervenţia forţelor de elită ale poliţiei marţi, în jurul orei locale 02.20 (luni, 17.20, ora României), după 16 ore de asediu. Poliţia nu a dat detalii în legătură cu evoluţia evenimentelor.

Tatăl unuia dintre cei 17 ostatici care a scăpat cu viaţă din cafenea a explicat însă că totul a început când o parte a ostaticilor a decis să acţioneze. Bruce Herat, tatăl ostaticului Joel, în vârstă de 21 de ani, a explicat că autorul atacului, Man Haron Monis, era agitat şi a început să-i separe pe ostaticii îngroziţi în grupuri.

"În acel moment, Joel şi alţi cinci ostatici au ajuns la concluzia că nu vor supravieţui până dimineaţă, dacă nu vor acţiona", a afirmat el, explicând că ostaticii au decis să forţeze una dintre uşile cafenelei. Grupul de ostatici s-a îndreptat ulterior spre uşă. Ostaticii au fost văzuţi pregătinduă-se să fugă din cafenea, cu câteva secunde înainte ca forţele de poliţie să pătrundă în cafenea.

Emoţia este puternică în Australia în urma dramei. Australienii au depus flori în apropiere de locul dramei, iar premierul Noii Galii de Sud, Mike Baird, a declarat că, cel mai probabil, un memorial va fi construit în apropierea cafenelei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici