Austria propune o iniţiativă de pace între Ucraina şi Rusia

Cancelarul austriac Werner Faymann a anunţat vineri că vrea să angajeze o misiune diplomatică în favoarea reinstaurării păcii între Ucraina şi Rusia, relatează AFP.

511 afișări
Imaginea articolului Austria propune o iniţiativă de pace între Ucraina şi Rusia

Vladimir Putin, Petro Poroşenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cine vrea să împiedice războiul trebuie să pună în locul lui o acţiune politică menită să împiedice activitatea militară", pledează liderul social-democrat într-un interviu pentru cotidianul Kronen Zeitung. El vrea să se întâlnească în mod succesiv cu preşedinţii ucrainean Petro Poroşenko şi rus Vladimir Putin

Această iniţiativă, a unei ţări din cadrul Uniunii Europene (UE) a cărei economii este orientată către Europa de Est, apare în contextul în care împotriva Rusiei sunt lansate noi sancţiuni europene şi americane.

Werner Faymann urmează să efectueze o vizită la Roma, joi, pe 18 septembrie, când se va întâlni cu Federica Mogherini, viitoarea şefă a diplomaţiei europene, cu care vrea să-şi coordoneze misiunea de bune oficii, a precizat Cancelaria austriacă. Apoi va merge la Kiev, în următoarele trei săptămâni, şi va discuta la telefon cu Putin.

"Aceste discuţii este necesar să aibă loc cât mai rapid posibil şi să fie apropiate în timp unele de altele, astfel încât să înlănţuie o evoluţie", declară Faymann pentru Kronen Zeitung.

"Economia", adaugă el, "va putea funcţiona din nou bine doar dacă politicienii vor avea din nou parte de pace în Ucraina şi Rusia".

Guvernul austriac, afişându-şi solidaritatea faţă de politica de sancţionare a Rusiei, revendică frecvent menţinerea unui dialog direct cu Kremlinul.

Într-o vizită a lui Putin la Viena, în iunie, preşedintele Heinz Fischer a semnat participarea ţării sale la South Stream, proiectul unui gazoduct căruia Bruxelles-ul i se opune şi care urmează să lege Rusia de sudul UE via Marea Neagră, ocolind Ucraina.

După Polonia şi Slovacia, Austria a anunţat joi o diminuare bruscă, cu 15%, a livrărilor de gaze naturale ruseşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici