Austria sprijină modificarea tratatului UE, dar Marea Britanie este reticentă

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, sprijină modificarea tratatului Uniunii Europene care ar duce la crearea unei puteri politice şi economice, chiar şi cu preţul cedării unei părţi din suveranitatea naţională, spre deosebire de reticenţa manifestată de autorităţile de la Londra.

1249 afișări
Imaginea articolului Austria sprijină modificarea tratatului UE, dar Marea Britanie este reticentă

Austria sprijină modificarea tratatului UE, dar Marea Britanie este reticentă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cancelarul austriac consideră totodată posibil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intensifice achiziţiile de obligaţiuni ale ţărilor cu probleme financiare din zona euro, odată ce membrii uniunii monetare vor lua măsuri de stabilizare a finanţelor şi de reducere a datoriilor.

Faymann, care conduce o coaliţie instabilă formată cu Partidul Poporului, de orientare conservatoare, va fi nevoit, în cazul unui referendum, să convingă opinia publică austriacă, marcată de scepticism, să susţină modificarea tratatului UE, în urma unui vot care ar putea avea loc, în opinia sa, peste patru ani.

El a arătat că austriecii nu vor fi chemaţi să voteze o schimbare a tratatului care cere ţărilor să accepte doar echilibrarea bugetelor şi respectarea reglementărilor în domeniul fiscal. Orice schimbare care ar permite Comisiei Europene să intervină în bugetele naţionale ar necesita însă un referendum, iar organizarea acestuia ar avea nevoie de 2-4 ani.

"Cred că pe termen mediu şi lung vom construi o Europă comună, în care vom înpărţi responsabilităţile. În cazul unui referendum, aş susţine acest obiectiv", a afirmat Faymann înaintea unui summit crucial al UE, care va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare.

Cancelarul austriac crede că europenii vor fi mai puternici dacă vor construi o Europă comună, decât dacă se vor izola.

Faymann a reiterat că îşi poate imagina un sistem care să permită fiecărei ţări să îşi stabilească propriul buget, dar care să fie monitorizat de Curtea Europeană de Justiţie, aşa cum a sugerat cancelarul german Angela Merkel.

Dar chiar şi la nivelul guvernului austriac par să existe diviziuni. Liderul conservator Michael Spidelegger, care deţine funcţia de vicecancelar, este de acord cu regulile de echilibrare a bugetelor şi de penalizare a ţărilor care nu le respectă, dar este împotriva implicării Curţii Europene de Justiţie sau a autorităţilor de la Bruxelles în guvernarea ţărilor.

În Marea Britanie, vicepremierul Nick Clegg s-a declarat, duminică, prudent în problema modificării tratatului UE, subliniind că regulile din zona euro trebuie întărite cu implicare instituţională minimă.

"Cancelarul german Angela Merkel are dreptate când spune că modelul actual al monedei unice este dezechilibrat şi are nevoie de schimbare", a afirmat Clegg, liderul liberal-democraţilor britanici, considerat mai pro-european decât aliaţii conservatori din coaliţia guvernamentală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici