Autorităţi europene în domeniul nuclear au făcut un pas către o armonizare în cazul unui accident

Autorităţile europene în domeniul siguranţei nucleare şi radioprotecţiei au anunţat miercuri că s-au pus de acord să propună "o nouă abordare comună" a măsurilor de protecţie a populaţiei în caz de accident nuclear.

84 afișări
Imaginea articolului Autorităţi europene în domeniul nuclear au făcut un pas către o armonizare în cazul unui accident

Autorităţi europene în domeniul nuclear au făcut un pas către o armonizare în cazul unui accident (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este un pas către armonizarea europeană" în acest domeniu, a declarat pentru AFP Philippe Jamet, unul dintre comisarii Autorităţăii franceze pentru Siguranţă Nucleară (ASN). Agenţiile urmează să adreseze guvernelor ţărilor lor, cu scopul de a le convinge să urmeze aceste recomandări, a adăugat el.

În prezent, acelaşi tip de accident nuclear nu va produce aceleaşi măsuri de protecţie a populaţiei în ţările Uniunii Europene (UE). Perimetrul de evacuare este de la cinci kilometri - în Franţa - şi până la 30 de kilometri - în Bulgaria.

De asemenea, perimetrul de adăpostire a persoanelor îndemnate să rămână acasă şi să ia comprimate de iod pentru a evita un cancer de tiroidă variază de la o ţară la alta - de la 10 la 100 de kilometri.

Asociaţia HERCA, din care fac parte agenţii europene de radioprotecţie, şi Asociaţia WENRA, care cuprinde autorităţile europene de reglementare în domeniul siguranţei nucleare, s-au întâlnit la sfârşitul lui octombrie la Stockholm, într-o încercare de a remedia aceaste poziţii foarte diferite.

Ele s-au pus de acord asupra unui "principiu esenţial", potrivit căruia, în faza de urgenţă, ţările vecine - după ce au primit informaţiile necesare - se aliniază la măsurile de protecţie adoptate de ţara în care s-a produs accidentul.

De altfel, "aşa cum a arătat accidentul de la Fukushima, nu este posibilă excluderea totală a producerii unui accident nuclear grav în lume, inclusiv în Europa", au relevat ele într-un comunicat.

"Este pentru prima dată când acest lucru este spus într-un mod atât de explicit la nivel european", a subliniat Philippe Jamet de la ASN.

"Având în vedere nivelul de siguranţă al centralelor nucleare europene şi îmbunătăţirile care i-au fost aduse (...), probabilitatea unei asemenea catastrofe este foarte slabă", adaugă HERCA şi WENRA.

"Dar, oricât de improbabil ar fi un asemenea accident, este necesar să fie adoptate dispoziţii de gestionare a crizei, pentru a face faţă unor astfel de situaţii", subliniază ele.

Faza iniţială a unui accident grav necesită o luare rapidă a deciziilor.

Din această cauză, HERCA şi WENRA consideră că evacuarea populaţiilor europene este necesar să facă obiectul unor pregătiri pe o rază de până la cinci kilometri în jurul centralelor nucleare. Iar punerea la adăpost a locuitorilor şi ingerarea comprimatelor iodate, pe o rază de până la 20 de kilometri.

În plus, este necesară definirea unei "strategii globale" pentru a se putea extinde, în cazul în care este necesar, evacuarea pe o rază de 20 de kilometri şi punerea la adăpost şi ingerarea comprimatelor de iod pe o rază de până la 100 de kilometri. Acesta este cazul unui accident comparabil cu cel de la Fukushima.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici