Autorităţile chineze au cenzurat date oferite de ambasada SUA cu privire la nivelul poluării din Beijing

Autorităţile chineze au ordonat operatorului unei cunoscute aplicaţii pentru smartphone să retragă datele furnizate de ambasada Statelor Unite cu privire la poluarea aerului în Beijing, a declarat, marţi, un purtător de cuvânt al companiei.

135 afișări
Imaginea articolului Autorităţile chineze au cenzurat date oferite de ambasada SUA cu privire la nivelul poluării din Beijing

Autorităţile chineze au cenzurat date oferite de ambasada SUA cu privire la nivelul poluării din Beijing (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Măsura intervine în condiţiile în care capitala chineză, unde nivelul poluării depăşeşte limitele privind riscul de sănătate, a luat măsuri drastice pentru a asigura calitatea aerului cu ocazia summitului liderilor din Asia-Pacific (APEC) aflaţi începând de luni în Beijing.

În paralel cu statisticile oficiale privind situaţia poluării în Beijing transmise de autorităţi, cifrele măurate şi publicate de ambasada americană sunt considerate mai credibile şi, în consecinţă, sunt foarte consultate de locuitorii capitalei chineze.

Aplicaţia "Air Quality Index" permite consultarea de pe smartphone a cifrelor oficiale şi a celor publicate de ambasadă, care pot fi comparate pe acelaşi ecran.

Un reprezentant al companiei Fresh-Ideas Studio, care a dezvoltat aplicaţia, a declarat pentru AFP că autorităţile au cerut retragerea datelor oferite de reprezentanţa diplomatică americană.

"Nu mai putem continua să oferim datele ambasadei cu privire la calitatea aerului în aplicaţia noastră", a explicat, el, într-un email. "Sperăm că veţi înţelege situaţia", a adăugat el.

Beijingul şi-a stabilit obiectivul de a reduce cu 40% nivelul poluării aerului în timpul summitului APEC.

Cu toate acestea, nivelul poluării continua să fie marţi de 10 ori mai mare decât pragul maxim recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit datelor ambasadei americane disponibile pe un cont de Twitter, blocat în China.

"În aceste zile, primul lucru pe care îl fac dimineaţa este să verific calitatea aerului, în speranţa că nivelul poluării nu va fi prea grav, iar invitaţii noştri să se simtă bine", a declarat, la rândul său, preşedintele Xi Jinping, la dineul oferit luni seară pentru participanţii la summit.

La încheierea evenimentului, nivelul poluării se afla la o cotă "foarte nesănătoasă", potrivit indicelui măsurat de ambasada americană.

Peste 2.000 de fabrici şi-au oprit activitatea, iar circulaţia maşinilor a fost considerabil restrânsă, în timp ce mai mulţi angajaţi au primit liber în timpul summitului APEC de la Beijing.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici