Autorităţile din Bavaria au recunoscut că se află la originea unui virus informatic

Autorităţile bavareze au recunoscut luni că se află la originea unui virus informatic de tip "cal troian", care permitea spionarea unui calculator virusat şi care a fost dezvăluit de o asociaţie a hackerilor germani.

703 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Bavaria au recunoscut că se află la originea unui virus informatic

Autorităţile din Bavaria au recunoscut că se află la originea unui virus informatic (Imagine: Shutterstock)

În cursul dimineţii, Ministerul federal de Interne a promis că va clarifica situaţia pe tema acestui virus, după ce asociaţia germană de hackeri Chaos Computer Club (CCC) a dezvăluit că l-a descoperit sâmbătă.

Guvernul federal s-a abţinut iniţial să confirme originea virusului, dar Ministerul de Interne din Bavaria a recunoscut în cursul serii că acesta a fost creat în 2009 pentru poliţia sa regională.

Acest "cal troian permite nu numai deturnarea datelor foarte personale, dar oferă şi o funcţie de control la distanţă permiţând descărcarea şi controlarea altor programe dăunătoare", a afirmat CCC într-un comunicat.

În plus, "erori grosolane în crearea şi instalarea sa oferă falii enorme de securitate în calculatorul infiltrat, care pot fi utilizate de terţi", a adăugat asociaţia.

Informaţiile CCC "trebuie studiate rapid şi complet la toate nivelurile statului federal, pentru a afla dacă (virusul) a fost utilizat. Este foarte important ca şi landurile să efectueze anchete, iar cancelarul Angela Merkel va fi informată despre evoluţia lor", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.

"Din câte ştim, programul dezvăluit de CCC este vechi de trei ani şi, conform stadiului actual al cercetărilor noastre, el nu a fost utilizat niciodată", a precizat purtătorul de cuvânt adjunct al Ministerului de Interne, Markus Beyer.

Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, a afirmat în cursul serii că folosirea virusului de către poliţia locală a fost autorizată de o decizie a Curţii Constituţionale din 2008.

Curtea a fixat limite foarte stricte pentru utilizarea acestor instrumente de către forţele de securitate, atunci când sunt ameninţate vieţi omeneşti sau securitatea statului şi numai după aprobarea unui judecător.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici