Autorităţile din Columbia declară război Clanului Golfului, principalul cartel de droguri din ţară

Preşedintele columbian Gustavo Petro a anunţat că a suspendat încetarea focului cu principalul cartel de trafic de droguri din ţară, Clanul Golfului.

680 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Columbia declară război Clanului Golfului, principalul cartel de droguri din ţară

Şeful statului a acuzat Cartelul Golfului că „a semănat anxietate şi teroare" şi a ordonat forţelor de securitate să îşi reactiveze operaţiunile militare împotriva bandei criminale, potrivit BBC.

Încetarea focului fusese convenită în decembrie, ca parte a planului preşedintelui pentru „pace totală" în Columbia. Suspendarea acordului reprezintă o lovitură majoră pentru încercarea lui Petro de a pune capăt conflictului armat.

Politica sa este radical diferită de cea a predecesorului său, Iván Duque, care a intensificat operaţiunile militare împotriva grupurilor armate ilegale din Columbia. În schimb, Petro încearcă să negocieze încetarea ostilităţilor cu zeci de organizaţii criminale.

La 31 decembrie 2022, guvernul anunţase că a ajuns la un acord privind încetarea focului cu Clanul Golfului, cu rebelii din Armata de Eliberare Naţională (ELN) şi cu disidenţii din Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Săptămâna trecută, însă, preşedintele Petro a acuzat Clanul Golfului că a încălcat încetarea focului, prin atacuri asupra unor unităţi economice şi asupra unor poliţişti. De asemenea, traficanţii au fost acuzaţi că i-au incitat pe mineri să protesteze faţă de autorităţi.

„Din acest moment, nu mai există nicio încetare a focului cu Clanul Golfului. Forţele de securitate trebuie să acţioneze imediat împotriva structurilor acestei organizaţii mafiote", a scris preşedintele Columbiei pe reţelele de socializare.

Şeful poliţiei columbiene, Henry Sanabria, a declarat că mai mulţi ofiţeri vor fi mobilizaţi şi trimişi în zonele în care Clanul Golfului este foarte activ.

Cartelul Golfului este prezent în numeroase provincii columbiene şi a stabilit legături internaţionale cu alte organizaţii criminale, cu care colaborează pentru a face contrabandă cu droguri din Columbia până în SUA şi în Rusia. De asemenea, Cartelul este implicat în traficul de persoane şi în exploatarea ilegală a aurului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
droguri,
cartel,
columbia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici