Autorităţile elveţiene au aprobat extrădarea lui Naser Orici în Bosnia şi Herţegovina

Autorităţile elveţiene au decis joi să-l extrădeze în Bosnia şi Herţegovina pe Naser Orici, un fost comandant al trupelor musulmane asediate la Sebreniţa în timpul războiului interconfesional din perioada 1992-1995 anchetat în cele două ţări pentru crime de război, relatează BBC News online.

196 afișări
Imaginea articolului Autorităţile elveţiene au aprobat extrădarea lui Naser Orici în Bosnia şi Herţegovina

Autorităţile elveţiene au aprobat extrădarea lui Naser Orici în Bosnia şi Herţegovina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Naser Orici, în vârstă de 48 de ani, a fost arestat pe 10 iunie la Thonex, în cantonul Geneva, în baza unui mandat de arestare emis de Interpol la cererea Serbiei.

Serbia a cerut de asemenea extrădarea sa. Autorităţile de la Belgrad îl acuză pe Orici de atacuri asupra unor localităţi sârbeşti din Bosnia şi Herţegovina şi epurare etnică. Potrivit autorităţilor sârbe, anume aceste acţiuni au provocat asediul de la Srebreniţa, soldat, în iulie 1995, cu moartea a 8.000 de musulmani bosniaci.

Orici este unul dintre puţinii musulmani din Bosnia şi Herţegovina judecaţi de Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie.

În iunie 2006, în primă instanţă, TPI l-a condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru atrocităţi comise, între 1992 şi 1993, de militari aflaţi sub comanda sa împotriva unor sârbi, în timpul războiului interconfesional din Bosnia şi Herţegovina. Însă el a fost achitat în urma unei acţiuni în apel, în iulie 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici