Avertisment al directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre stagiul dezvoltării armelor nucleare în Coreea de Nord

Organismul de supraveghere atomică al ONU spune că există dovezi că în Coreea de Nord au loc încercări de reprocesare a combustibilul uzat din reactor pentru separarea plutoniului. Rezultatul reprocesării ar putea fi utilizat în armele nucleare, a declarat luni şeful agenţiei, relatează Reuters.

1557 afișări
Imaginea articolului Avertisment al directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre stagiul dezvoltării armelor nucleare în Coreea de Nord

Avertisment al directorului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică despre stagiul dezvoltării armelor nucleare în Coreea de Nord

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică( IAEA) nu a avut acces la centrele din Coreea de Nord din 2009, când Phenianul a expulzat inspectorii internaţionali. Ţara a continuat programul său de arme nucleare şi a reluat de curând testele nucleare. Ultimul test al unei arme nucleare a fost în 2017.

IAEA cu sediul la Viena monitorizează acum activităţile nord-coreene, inclusiv în principalul complex nuclear de la Yongbyon, de departe, folosind în principal imagini prin satelit.

Într-o reuniune trimestrială a consiliului guvernatorilor din cele 35 de naţiuni ale agenţiei, directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a declarat că activităţile au continuat într-o fabrică din Coreea de Nord ce deserveşte ca laborator.

"Durata acestei operaţiuni este în concordanţă cu timpul necesar unei campanii de reprocesare. Cu toate acestea, nu este încă posibil să confirmăm că are loc reprocesarea a combustibilului nuclear", a spus Rafael Grossi.

Grossi a adăugat, totuşi, că există „indicaţii” ale unei astfel de activităţi şi la o unitate aflată chiar în afara Phenianului, numită Kangson.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici