Numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere. ONU: Ne-am confruntat cu 6 mari pandemii de coronavirus în ultimul secol

  • ONU avertizează că Zoonoza – bolile cu transmitere de la animal la om – ar putea să se înmulţească dacă nu vor fi luate măsuri.
  • Un raport ONU arată că exploatarea faunei sălbatice, degradarea mediului înconjurător şi schimbările climatice favorizează apariţia bolilor zoonatice.
  • COVID-19 va afecta economia globală cu 9 triliarde de dolari, în următorii doi ani, relatează BBC.
775 afișări
Imaginea articolului Numărul bolilor transmise de la animal la om e în creştere. ONU: Ne-am confruntat cu 6 mari pandemii de coronavirus în ultimul secol

Sursa FOTO: Profimedia

ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) avertizează că Zoonoza sau bolile zoonotice – infecţiile care se transmit de la animal la om – vor fi într-o continuă creştere dacă fauna sălbatică şi mediul înconjurător nu sunt protejate, relatează BBC.

Alte exemple de boli zoonotice pe lângă Covid-19 sunt Ebola, West Nile şi Sars

Experţii ONU sunt de părere că evoluţia COVID-19 este cauzată de cererea foarte mare de proteină animală, de agricultura nesustenabilă, dar şi de schimbările climatice pe care le putem observa tot mai des.

Ignorarea bolilor zoonotice duce la moartea a 2 milioane de oameni în fiecare an, conform experţilor ONU.

Tot ei mai spun şi că boala COVID-19 va costa economia mondială 9 triliarde de dolari, în următorii doi ani.

Raport ONU despre bolile zoonotice

Un raport realizat de ONU şi Institutul Internaţional de Cercetare Livestock arată că boala nu se transmite automat de la animal la om. Transmiterea este favorizată de degredarea mediului natural înconjurător.

Degradarea pământului, exploatarea faunei sălbatice, extracţia resurselor naturale şi schimbările climatice sunt câteva exemple de alterare a mediului, regăsite în raport.

„De-a lungul ultimului secol, ne-am confruntat cu cel puţin şase mari pandemii de coronavirus”, afirmă Inger Andersen, subsecretar general şi director executiv al Programului de Mediu ONU.

„În ultimii douăzeci de ani şi înainte de COVID-19, bolile zoonotice au cauzat un dezastru economic de 100 de miliarde de dolari”, a adăugat Andersen.

Oficialul ONU atrage atenţia asupra faptului că „în fiecare an, în zonele slab dezvoltate financiar, unde oamenii au un venit mediu sau foarte scăzut, mor două milioane de oameni din cauza ignorării bolilor zoonotice ca antraxul, tuberculoza bovină sau rabia”.

Inger Andersen subliniază şi cererea crescută de proteină animală şi afirmă că producţia de carne a crescut cu 260% în ultimii 50 de ani.

„Am intensificat procedurile agricole, am extins infrastructura şi am exploatat resursele naturale, toate cu costul faunei sălbatice”, a spus Andersen.

„Barajele, sistemele de irigaţie, fermele industriale au legătură cu 25% dintre bolile infecţioase de care suferă oamenii. Călătoritul, transportul, lanţurile de producţie alimentară au şters pur şi simplu graniţele, iar distanţa nu mai există. Schimbările climatice nu au făcut decât să contribuie la răspândirea patogenilor”, a explicat oficialul ONU, Inger Andersen.

Raportul realizat de ONU împreună cu Institutul Internaţional de Cercetare Livestock oferă şi soluţii pentru dezvoltarea unor strategii guvernamentale prin care viitoarele pandemii sau epidemii pot fi prevenite.

Câteva exemple de soluţii eficiente ar fi următoarele:

  • Stimularea activităţilor agricole sustenabile;
  • Îmbunătăţirea biodiversităţii;
  • Investiţiile în cercetările ştiinţifice.

„Ştiinţa arată clar că dacă vom continua să exploatăm fauna sălbatică şi să distrugem ecosistemul, ne putem aştepta la boli zoonotice care vor continua să apară”, explică Andersen.

„Dacă ne dorim să prevenim pandemiile viitoare, ar trebui să avem mai multă grijă de mediul înconjurător”, adaugă oficialul ONU.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici