Avertismentul lui David Cameron pentru scoţieni despre referendum: Există pericolul unui salt în necunoscut. Dacă Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna

Premierul David Cameron i-a avertizat miercuri pe alegători asupra pericolului unui "salt în necunoscut" în cazul unei victorii a taberei "da" la referendumul de săptămâna viitoare asupra independenţei Scoţiei.

3394 afișări
Imaginea articolului Avertismentul lui David Cameron pentru scoţieni despre referendum: Există pericolul unui salt în necunoscut. Dacă Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna

Avertismentul lui David Cameron pentru scoţieni despre referendum: Există pericolul unui salt în necunoscut. Dacă Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Marea Britanie este o ţară preţioasă şi specială. Asta este în joc. Deci, să nu le lăsăm niciun dubiu scoţienilor: vrem cu disperare să rămânţi; nu vrem ca această familie de naţiuni să se destrame", scrie Cameron într-un articol publicat în cotidianul englez The Daily Mail.

"Dacă Marea Britanie se sparge, se sparge pentru totodeauna. Opţiunea care vi se oferă este, deci, clară: un salt în necunoscut cu (tabăra) «da» sau un viitor mai bun pentru Scoţia cu (tabăra) «nu»", pledează el.

Premierul conservator adaugă că, votând "nu", scoţienii rămân în cadrul uniunii, dar cu competenţe consolidate pentru Parlamentul de la Edinburgh în privinţa împrumuturilor, impozitelor şi cheltuielilor.

Acest articol este publicat în contextul în care liderii principalelor trei partide britanice sunt aşteptaţi miercuri în Scoţia pentru a face campanie în favoarea taberei "nu". Cameron, liberal-democratul Nick Clegg - aliatul său în Guvern - şi adversarul lor Ed Miliband - liderul Partidului Laburist - şi-au anunţat vizitele în ultimul moment.

Partidul Conservator al lui Cameron este nepopular în Scoţia, deţinând doar un singur mandat din cele 59 câte numără Parlamentul scoţian. Premierul a adoptat o poziţie de reţinere în timpul campaniei, până când un sondaj a plasat tabăra separatistă pe pprimul loc în inteţiile de vot.

Potrivit unor publicaţii, şeful Guvernului ar putea să fie obligat de către fondatorii partidului său să-şi dea demisia, în cazul în care nu reuşeşte să împiedice Scoţia să iasă din uniune.

Regina Elizabeth a II-a nu va lua parte la dezbaterea cu privire la referendum, a anunţat marţi Palatul Buckingham. Această clarificarre intervine în contextul în care presa a scris că regina era îngrijorată de o destrămare a Regatului Unit, iar Cameron ar putea cere monarhiei să intervină.

"Imparţialitatea constituţională a suveranităţii este un principiu stabilit de către democraţia noastră, iar regina a demonstrat acest lucru dea lungul întregii sale domnii. Potrivit acestu principiu, monarhul se află deasupra politicii, iar reprezentanţii Guvernului au datoria să facă astfel încât lucrurile să rămână aşa", a subliniat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.

Sondaje recente de opinie au arătat o scădere importantă a intenţiei de vot în rândul unioniştilor în comparaţie cu luna trecută, ceea ce a adus amebele tabere cot la cot.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici