AVERTISMENTUL UCRAINEI: Un "conflict îngheţat" în estul ţării ar putea destabiliza Europa

Ucraina a îndemnat UE să nu accepte ca rebelii proruşi să înfiinţeze un aşa-zis stat în estul Ucrainei, avertizând că un conflict îngheţat ca în Republica Moldova sau Georgia poate destabiliza Europa, relatează postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) în pagina electronică.

879 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL UCRAINEI: Un "conflict îngheţat" în estul ţării ar putea destabiliza Europa

AVERTISMENTUL UCRAINEI: Un "conflict îngheţat" în estul ţării ar putea destabiliza Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a îndemnat Moscova să-i descurajeze pe separaişti să organizeze alegeri separate în regiunile Doneţk şi Lugansk, în est, luna viitoare.

Klimkin a declarat miercuri pentru Reuters că locuitorii din regiunea Donbas ar face mai bine să voteze în alegerile organizate de către Kiev în decembrie. El a subliniat că "alegerile false" organizate de către rebeli la Doneţk şi Lugansk vor consolida impresia că estul Ucrainei devine un "conflict îngheţat" pe termen lung, ca cel din regiunea Transnistria din Republica Moldova ori Abhazia din Georgia, regiuni separatiste susţinute de către Moscova.

El a adăugat că nu încearcă să "şantajeze" statele vest-europene să-şi intensifice acţiunile, ca de exemplu prin impunerea unor sancţiuni Rusiei sau să convingă NATO să-şi consolideze asistenţa non-militară faţă de Kiev.

Şeful diplomaţiei ucrainene a făcut aceste declaraţii la Bruxelles, unde s-a întâlnit, împreună cu alţi oficiali ucraineni de rang înalt, cu omologi din UE şi NATO. Între cei cu care s-a întâlnit Klimkin s-a aflat şi noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg. "Secretarul general al NATO s-a schimbat, dar importanţa priorităţii Ucrainei rămâne aceeaşi", a scris el într-un mesaj postat pe Twitter după această întâlnire.

Ministrul ucrainean a anunţat că ţara sa va solicita Comisiei Europene (CE) fonduri pentru ajutorarea locuitorilor din est, pentru ca aceştia să facă faţă iernii, în contextul în care au un acces limitat la furnituri esenţiale.

La Washington, şefa Băncii centrale a Ucrainei Valeria Gontareva s-a întâlnit cu directoarea FMI Christine Lagarde, în speranţa de a accelera livrarea unui împrumut în valoare de 17,1 miliarde de dolari şi o eventuală suplimentare a sumei. Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a informat cabinetul că Gontareva va solicita FMI "să-şi modifice programul de negocieri pentru a lua în considerare realităţile curente".

Acordul cu FMI, pentru o perioadă de doi ani, face parte dintr-un pachet global în valoare de 27 de miliarde de dolari aprobat în aprilie să-i ajute pe noii lideri proocidentali ucraineni să scoată ţara dintr-o perioadă de recensiune care durează de şase ani.

Însă problemele economice s-au accelerat, iar economia urmează să se contracteze cu până la 9% până la sfârşitul acestui an.

FMI a avertizat luna trecută Ucraina că ar putea avea nevoie de un program de asistenţă pe termen scurt în valoare de 19 miliarde de dolari, în cazul în care conflictul armat din estul ţării ar continua până la sfârşitul anului viitor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici