Avioane americane de spionaj furnizează informaţii preţioase despre Marina chineză, anunţă Manila

Avioane de spionaj americane furnizează informaţii preţioase asupra unor activităţi militare chineze în regiuni din Marea Chinei de Sud, asupra cărora Beijingul şi vecini de-ai săi îşi dispută suveranitatea, au anunţat miercuri filipinezii.

1248 afișări
Imaginea articolului Avioane americane de spionaj furnizează informaţii preţioase despre Marina chineză, anunţă Manila

Avioane americane de spionaj furnizează informaţii preţioase despre Marina chineză, anunţă Manila (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Începând cel puţin din 2010, un avion de supraveghere de tip P-3 Orion aparţinând US Navy survolează în mod frecvent ape şi insule pe care Manila le consideră ca aflându-se în interiorul frontierelor sale, dar în zona cărora China trimite nave, potrivit ministrului filipinez de Externe Albert del Rosario.

"Este important pentru noi", a declarat ministrul pentru presă, care l-a întrebat dacă această supraveghere este eficientă.

"Suntem interesaţi de ceea ce se întâmplă în zona noastră economică exclusivă, pe soclul nostru continental, şi vrem să fim informaţi în caz de incursiuni", a subliniat el.

China revendică aproape toată Marea Chinei, o intersecţie a unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial şi o rezervă potenţială de petrol, gaze şi importante resurse halieutice.

În afară de Filipine, Japonia, Vietnamul, Malaysia şi Brunei au, de asemenea, diferende teritoriale maritime cu Beijingul.

Statele Unite subliniază că sunt susţinătoarele libertăţii navigaţiei în Marea Chinei de Sud, dar că nu se vor implica în revendicări formulate în regiune.

Washingtonul este, însă, un aliat apropiat al Manilei, căreia îi furnizează material militar.

Întrebat dacă o colectare de informaţii de către US Navy nu contrazice această aparentă neutralitate, şeful diplomaţiei filipineze a răspuns că Statele Unite şi ţara sa au semnat un tratat de asistenţă militară reciprocă şi că Statele Unite doresc menţinerea păcii în regiune.

"Cred că acesta este contextul în care noi credem că ai au dreptul să se afle acolo", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici