Avioane militare ruseşti şi siriene au atacat mai multe oraşe din provincia Idlib, din Siria

Avioane militare ruseşti şi siriene au atacat sâmbătă oraşele din provincia Idlib, din Siria, la o zi după summitul preşedinţilor Turciei, Iranului şi Rusiei, care nu a reuşit să se pună de acord asupra unei încetări a focului care ar împiedica o ofensivă susţinută de Rusia, relatează Reuters.

4392 afișări
Imaginea articolului Avioane militare ruseşti şi siriene au atacat mai multe oraşe din provincia Idlib, din Siria

Avioane militare ruseşti şi siriene au atacat mai multe oraşe din provincia Idlib, din Siria

Martorii şi salvatorii au declarat că cel puţin 12 lovituri aeriene au lovit mai multe sate şi oraşe din sudul oraşului Idlib şi oraşul Latamneh din nordul provinciei Hame, unde rebelii încă deţin controlul.

Elicoptere siriene au aruncat aşa-numitele bombe de baril, containere umplute cu materiale explozive, pe casele civililor de la marginea oraşului Khan Sheikhoun, au spus doi locuitori din zona din sudul statului Idlib.

Trei civili au fost ucişi în satul Abdeen din sudul regiunii Idlib, a transmis o sursă de apărare civilă.

Summit-ul de vineri s-a axat pe operaţiunea militară care se desfăşoară în Idlib, ultimul mare bastion al opoziţiei active din Siria.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a solicitat încetarea focului în timpul summitului, dar preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că un armistiţiu ar fi inutil, deoarece nu implică grupările militare islamiste şi aliaţii lui Assad, consideraţi terorişti.

Organizaţia Naţiunilor Unite se teme că o ofensivă la scară largă ar putea provoca o catastrofă umanitară ce implică zeci de mii de civili.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce a fost ridicată o stare de asediu la nivel local şi la câteva ore după redeschiderea principalului port a Irakului, Umm Qasr, unde protestatarii au blocat intrarea, forţând oprirea tuturor operaţiunilor.

Basra, cel mai mare oraş al Irakului, a fost cuprins în ultimele cinci zile de demonstraţii violente, în care clădirile guvernamentale au fost avariate şi incendiate de protestatari supăraţi de corupţia politică.

Parlamentul a convocat o sesiune de urgenţă pentru a discuta escaladarea crizei din Basra în după-amiaza zilei de sâmbătă, când premierul Haider al-Abadi a avertizat împotriva politizării crizei.

"Politica ar trebui să fie separată de securitate şi servicii", a spus el, avertizând că situaţia ar putea degenera într-un conflict armat.

La o reuniune a Cabinetului, sâmbătă, miniştrii au convenit să trimită o delegaţie la Basra, iar Abadi a declarat că a ordonat o anchetă asupra forţelor de securitate "pentru că nu şi-au îndeplinit sarcinile" în protejarea clădirilor guvernamentale şi a consulatului iranian.

Şeful comandamentului de operaţiuni din Basra şi cel al poliţiei din Basra au fost concediaţi sâmbătă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici