INCIDENT Turcia - Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Cei doi piloţi, împuşcaţi mortal de rebelii sirieni. Un militar rus, ucis în operaţiunile de căutare. REACŢIA dură a lui Vladimir Putin - FOTO, VIDEO

Turcia a confirmat că avioanele sale de vânătoare au doborât marţi un avion de război rus, care i-ar fi încălcat spaţiul aerian şi a ignorat avertismentele repetate, în timp ce Rusia susţine că aeronava sa a zburat numai deasupra teritoriului sirian, relatează Associated Press în pagina online.

99023 afișări
Imaginea articolului INCIDENT Turcia - Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Cei doi piloţi, împuşcaţi mortal de rebelii sirieni. Un militar rus, ucis în operaţiunile de căutare. REACŢIA dură a lui Vladimir Putin - FOTO, VIDEO

INCIDENT Turcia - Rusia: Un avion rus de vânătoare, doborât la frontiera cu Siria. Rebelii sirieni susţin că au ucis unul dintre membrii echipajului. REACŢIA vehementă a lui Vladimir Putin (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

UPDATE 22:25 - Rusia a lansat o operaţiune pentru căutarea piloţilor în Siria; un militar rus, ucis de insurgenţi

Un militar rus a murit în Siria, în cursul unei operaţiuni speciale pentru căutarea piloţilor militari care s-au catapultat din avionul doborât de Turcia, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de Itar-Tass.

Rusia a trimis două elicoptere militare de tip Mi-8 în Siria pentru căutarea piloţilor avionului Suhoi Su-24.

"Unul dintre elicopterele implicate în operaţiune a fost avariat din cauza atacurilor insurgente şi a efectuat o aterizare de urgenţă. Un militar rus a murit. Ceilalţi membri ai echipajului au revenit la bază în siguranţă", a transmis Ministerul rus al Apărării, precizând că există indicii că unul dintre piloţi ar fi în viaţă.

UPDATE 19:41 - Barack Obama îndeamnă Turcia şi Rusia să ia măsuri pentru evitarea escaladării crizei

Turcia are dreptul să îşi protejeze suveranitatea, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, referindu-se la doborârea avionului militar rus, pledând pentru dialog între Ankara şi Moscova, în scopul evitării "escaladării" crizei, relatează Bloomberg.

"Administraţia Statelor Unite încă apteaptă informaţii suplimentare despre incident", a afirmat Obama.

"Turcia, la fel ca oricare ţară, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian. Dar este important ca turcii şi ruşii să iniţieze dialogul pe tema acestui incident şi să ia măsuri pentru a descuraja orice escaladare a situaţiei", a subliniat preşedintele SUA.

UPDATE 19:03 - Protest în faţa ambasadei Turciei din Rusia, după doborârea avionului militar rus

Sute de persoane au organizat un protest în faţa ambasadei Turciei din Moscova, ca reacţie la doborârea avionului militar rus de armata turcă, un incident grav soldat cu moartea celor doi piloţi, relatează site-ul agenţiei Itar-Tass.

"Atacul împotriva avionului militar rus m-a înfuriat. Le transmit autorităţilor turce că vor trebui să suporte consecinţele acţiunilor", a declarat unul dintre protestatari.

UPDATE 17:30 - Cei doi piloţi militari ruşi au fost omorâţi, confirmă o grupare insurgentă din Siria

O grupare insurgentă a etnicilor turci din Siria a anunţat, marţi după-amiază, că cei doi piloţi militari ruşi care s-au catapultat au fost împuşcaţi mortal, informează ziarul Le Figaro.

UPDATE 16:50 - Statele Unite sustin că nu sunt implicate în doborârea avionului rus

Statele Unite anunţă că nu sunt implicate în doborârea avionului rus de către aeronave militare turce la frontiera Siriei cu Turcia, relatează Le Figaro în pagina electronică.

"Aliaţii noştri turci ne-au informat că avioanele lor militare au doborât o aeronavă de vânătoare rusă în apropiere de frontiera siriană, după ce aceasta a pătruns neautorizat marţi spaţiul aerian turc", a declarat pentru Reuters un responsabil american al apărării, sub condiţia anonimatului.

"Putem confirma că Statele Unite nu erau implicate în acest incident", a adăugat el.

UPDATE 15:05 -  Vladimir Putin: Doborârea avionului rus va avea "consecinţe grave"

Doborârea avionului militar rus este o "lovitură aplicată în spate" de către Ankara şi va avea "consecinţe grave" pentru relaţiile Rusiei cu Turcia, avertizează preşedintele rus, Vladimir Putin.

UPDATE 14:15 - NATO solicită o reuniune de urgenţă după doborârea avionului rus de forţele turce

NATO a solicitat o reuniune de urgenţă pentru marţi după ce forţele aeriene turce au doborât un avion de vânătoare al Rusiei, care s-a prăbuşit pe teritoriul Siriei, informează site-ul publicaţiei turce Hurriyet.

Rusia a precizat că avionul de tip Su-24 a fost doborât de focuri de artilerie, în timp ce Turcia a afirmat că avioanele sale F-16 au deschis focul asupra aeronavei ruse, după ce a ignorat câteva avertismente. Ministerul rus al Apărării a adăugat că cei doi piloţi s-au catapultat, dar a adăugat că Moscova nu este în contact cu ei.

"Analizăm circumstanţele prăbuşirii avionului rus", a anunţat Ministerul rus al Apărării, care a vrut "să sublinieze că avionul s-a aflat deasupra teritoriului sirian tot timpul zborului".

Înregistrările video publicate de presă arată un avion de război cuprins de flăcări care se prăbuşeşte pe un deal şi doi membri ai echipajului care se paraşutează.

Agenţia turcă de presă Dogan a relatat că două elicoptere ruse, care zburau la joasă altitudine în regiunea turkmenă Bayirbucak, îi căutau pe cei doi piloţi.

Potrivit unui comunicat al armatei turce, avionul a pătruns în spaţiul aerian turc în zona oraşului Yaylidag, din provincia Hatay, şi a fost avertizat de zece ori în decurs de cinci minute.

După producerea incidentului, postul de televiziune CNN Turk a dat publicităţii o hartă cu parcursul aeronavei ruseşti surprins pe radar, precizând că imaginea a fost furnizată de armata turcă.

Vinerea trecută, Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul rus, cerându-i ca Rusia să înceteze operaţiunile în Siria împotriva satelor turkmene. Ankara a precizat că acţiunile ruse "nu constituie o luptă împotriva terorismului", ci bombardarea civililor. Ambasadorul Andrei Karlov a fost avertizat în timpul întrevederii că operaţiunile ruse ar putea avea consecinţe grave, sublinia ministerul.

Trupele siriene sunt în ofensivă în zona controlată de câteva grupări insurgente, inclusiv aripa Al-Qaida în Siria, Frontul al-Nusra, şi de Divizia a 2-a de Coastă, formată din luptători turkmeni locali.

Rami Abdurrahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că avionul s-a prăbuşit în regiunea munţilor turkmeni, în provincia Latakia.

Regiunea munţilor turkmeni a fost vizată în ultimele zile de o ofensivă a forţelor guvernamentale siriene, susţinute de raidurile aeriene ruse.

Luna trecută, avioane turce de război au doborât o dronă neidentificată despre care au spus că a încălcat spaţiul aerian al Turciei.

În urma unor acuzaţii anterioare privind intruziunile Rusiei în spaţiul aerian turc, Comandamentul European al SUA a trimis pe 6 noiembrie şase avioane de vânătoare ale Forţelor Aeriene americane, de la baza lor din Marea Britanie, la baza aeriană turcă Incirlik, pentru a ajuta Turcia, stat membru NATO, să-şi securizeze spaţiul aerian.

Cu o zi înainte, Consiliul Nord-Atlantic al NATO a avertizat Moscova că se expune unui "pericol extrem" trimiţând avioane în spaţiul aerian turc.

Rebeli sirieni afirmă că au ucis unul dintre membrii echipajului avionului rus doborât

Un membru al echipajului avionului rus doborât marţi în nordul Siriei a fost atins de focuri de armă rebele în timp ce încerca să-şi ghideze paraşuta către o zonă aflată sub controlul trupelor guvernamentale, afirmă o grupare rebelă, care susţine că l-a ucis, relatează DPA în pagina online.

"În timp ce coborau, ei (membrii echipajului) încercau în mod repetat să-şi direcţioneze paraşutele astfel încât să sosească în teritoriul aflat sub controlul dictatorului Bashar al-Assad", a declarat Jabir Ahmad, un purtător de cuvânt al brigăzii rebele, într-un mesaj trimis DPA pe Facebook.

Ahmad adaugă că "oamenii noştri din cadrul celei de a 10-a Brigăzi de Coastă de mitraliere au putut să-l lovească înainte să treacă mai departe, iar cadavrul a căzut în zona eliberată".

"Pilot rus ucis în provincia Latakia de revoluţionari... o căutare a celui de-al doilea pilot (este) în curs", a anunţat gruparea rebelă a 10-a Brigadă de Coastă în mesaje postate pe conturile ei de Twitter şi Facebook.

Un consilier juridic din cadrul Armetei Siriene Libere (ASL) a confirmat că pilotul a fost ucis. Era neclar cum a murit pilotul, a declarat Osama Abou Zeid pentru DPA.

Cei doi aviatori s-au paraşutat după ce avionul lor de vânătoare a fost lovit în apropiere de frontiera dintre Siria şi Turcia, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

Observatorul, care monitorizează conflictul prin intermediul unor activişti locali, a anunţat că elicoptere ruseşti efectuau căutări în zona în care s-a prăbuşit aeronava, în Munţii Jabal al-Turkoman.

Regiunea a fost afectată, în ultimele două luni, de confruntări armate între forţe guvernamentale, susţinute de atacuri aeriene ruse, şi facţiuni siriene rebele.

Turcia a avertizat anterior împotriva oricărei încălcări a spaţiului său aerian de către avioane ruse se vânătoare, care au început să efectueze misiuni de susţinere a forţelor guvernamentale siriene de la 30 septembrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici