Avioanele de tip Gripen ale Saab nu au trecut testele forţelor aeriene elveţiene

Avioanele de luptă de tip Gripen ale grupului suedez Saab, dintre care Elveţia a decis să achiziţioneze 22 de exemplare, nu au trecut testele forţelor aeriene elveţiene, potrivit unui raport de evaluare confidenţial din 2009, din care publicaţia Le Matin Dimanche a publicat fragmente, relatează AFP.

7399 afișări
Imaginea articolului Avioanele de tip Gripen ale Saab nu au trecut testele forţelor aeriene elveţiene

Avioanele de tip Gripen ale Saab nu au trecut testele forţelor aeriene elveţiene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit raportului, scris în engleză, "eficienţa globală a (avionului) Gripen (de tip) MS21 rămâne insuficientă pentru a obţine superioritate aeriană în cursul unor ameninţări viitoare după 2015".

Un alt fragment din raport subliniază că avionul "rămâne incapabil să atingă capacităţi (considerate) minimale pentru toate tipurile de misiuni examinate".

Or, pe 30 noiembrie, atunci când Berna a anunţat că optează pentru avionul de tip Gripen, care se afla în competiţie cu avionul de tip Rafale al grupului francez Dassault şi avionul de tip Eurofighter al grupului EADS, ministrul elveţian al Apărării Ueli Maurer a dat asigurări că avionul suedez satisface exigenţele militare elveţiene.

Publicarea fragmentelor din raportul confidenţial de evaluare intervine în contextul în care constructorii Saab şi Dassault s-au lansat într-un adevărat război al preţurilor, cu scopul de a obţine contractul elveţian.

Astfel, pe 8 februarie, grupul suedez Saab s-a declarat dispus să scadă preţul avioanelor sale pe care urmează să le livreze Elveţiei, în urma unei propuneri similare a constructorului francez Dassault.

"Preţul va fi mai mic de 3,1 miliarde" de franci elveţieni (2,6 miliarde de euro), a anunţat directorul Saab pentru Elveţia Anders Carp, citat de cotidianul Tages-Anzeiger.

În plus, Saab a propus Bernei să semneze contractul de achiziţionare de avioane Gripen direct cu Guvernul suedez, ceea ce echivalează cu o garantare de stat a contractului, potrivit unor declaraţii ale numărului doi din ierarhia Ministerului suedez al Apărării Hakan Jevrell, citat de cotidian.

La rândul său, Dassault a trimis un e-mail deputaţilor elveţieni, propunându-le achiziţionarea a 18 avioane de tip Rafale în valoare de 2,7 miliarde de franci elveţieni (2,2 miliarde de euro).

Pe de altă parte, Comisia parlamentară elveţiană însărcinată cu probleme de Apărare urmează să analizeze acest dosar cel mai devreme luni.

Guvernul helvetic urmează să aprobe oficial achiziţionarea avioanelor Gripen în februarie. Dosarul va fi transferat ulterior Parlamentului, care va decide asupra acestui subiect în vară sau în toamnă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici