Avocatul prokurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia - FOTO

Un marcant avocat prokurd, Tahir Elci, totodată un activist în domeniul drepturilor omului, a fost împuşcat mortal sâmbătă, la Diyarbakir, în sud-estul Turciei, într-un schimb de focuri de armă între poliţie şi atacatori înarmaţi neidentificaţi, relatează BBC News online.

7283 afișări
Imaginea articolului Avocatul prokurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia - FOTO

Avocatul prokurd Tahir Elci, împuşcat mortal în Turcia - FOTO (Imagine: Reuters)

Tahir Elci susţinea un discurs în care îndemna la încetarea violenţelor între statul turc şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în momentul în care a fost ucis.

Poliţia din Istanbul a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţi care protestau faţă de uciderea lui Elci.

Un poliţist a fost de asemenea ucis în confruntarea armată. O interdicţie de circulaţie a fost impusă în cartierul în care a fost ucis Elci.

Elci, care era şeful Baroului din Diyarbakir, a fost încarcerat, anterior, şi a primit ameninţări cu moartea după ce a spus că PKK nu ar trebui să fie considerată o organizaţie teroristă.

Violenţele între armata turcă şi rebeli s-au reluat în iulie, când un armistiţiu a fost încălcat.

"Nu vrem arme, lupte şi operaţiuni aici", a declarat Elci înainte să fie ucis.

"În momentul în care a terminat această declaraţie, mulţimea a fost vizată de gloanţe", a declarat pentru Reuters Omer Tastan, un oficial local din cadrul partidului prokurd HDP.

Ambasada Statelor Unite de la Ankara s-a declarat "şocată"de "moartea tragică" a lui Elci, pe care l-a omagiat ca pe "un curajos apărător al drepturilor omului".

Zeci de persoane au fost ucise de la reluarea conflictului armat, în iulie, între statul turc şi PKK.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici