Baconschi susţine măsurile de austeritate adoptate de România, într-un interviu pentru Wall Street Journal

Ţările membre UE trebuie să îşi continue planurile de reducere a cheltuielilor bugetare în pofida lipsei de popularitate a acestor măsuri, altfel continentul riscă să piardă într-o economie globală competitivă, a declarat ministrul român de Externe într-un interviu acordat Wall Street Journal.

17 afișări
Imaginea articolului Baconschi susţine măsurile de austeritate adoptate de România, într-un interviu pentru Wall Street Journal

Baconschi susţine măsurile de austeritate adoptate de România, într-un interviu pentru Wall Street Journal (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Trebuie să recunoaştem că nu putem susţine pe termen lung toate privilegiile" statului bunăstării din Europa postbelică, a declarat Teodor Baconschi pentru ediţia electronică de vineri a Wall Street Journal. "Este timpul să oprim acest lucru şi să creăm ceva mai eficient", a adăugat el, precizând că "Europa se va îndrepta foarte rapid către reducerea rolului geopolitic".

România, care după mai mulţi ani de creştere economică rapidă a intrat într-o recesiune profundă anul trecut, a adoptat o serie de măsuri pentru reducerea chetuielilor bugetare, între care micşorarea cu 25 la sută a salariilor din sectorul public, aminteşte cotidianul.

"Avem un proiect foarte ambiţios de a reforma întregul stat" într-un efort de a introduce "o disciplină fiscală reală în sistem", a explicat Baconschi. El şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că Guvernul va supravieţui moţiunii de cenzură din Parlament.

Pe de altă parte, Baconschi a cerut NATO să se implice alături de Rusia într-un efort de a îndepărta Moscova de gândirea tipică Războiului Rece privind sferele de influenţă în Europa. În acelaşi timp, el a cerut Rusiei să îşi retragă trupele din Transnistria.

Baconschi a precizat, de asemenea, că militarii români staţionaţi în Afganistan în cadrul forţei NATO vor rămâne pe teren "atât timp cât va fi nevoie". "Un Afganistan stabil este în continuare un obiectiv realist şi imperativ" pentru garantarea securităţii europene, a conchis ministrul român.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici