Balonul chinezesc, luat în vizor de Joe Biden. Preşedinte SUA a discutat cu experţi în securitate naţională

Preşedintele SUA, Joe Biden, este informat în mod constant despre balonul chinezesc, suspectat de spionaj, care zboară deasupra teritoriului american.

1624 afișări
Imaginea articolului Balonul chinezesc, luat în vizor de Joe Biden. Preşedinte SUA a discutat cu experţi în securitate naţională

Balonul chinezesc, luat în vizor de Joe Biden. Preşedinte SUA a discutat cu experţi în securitate naţională

Preşedintele SUA, Joe Biden, a fost informat în mod constant cu privire la balonul suspect care pluteşte deasupra SUA, inclusiv prin convorbiri cu membri ai echipei de securitate naţională, potrivit unui înalt oficial al administraţiei, citat de CNN.

Experţii au întocmit mai multe variante de răspuns la solicitarea preşedintelui. Acestea au fost actualizate pe măsură ce situaţia a evoluat, a declarat oficialul, precizând că nu s-a renunţat la nicio variantă. Biden şi membrii echipei de securitate naţională au discutat inclusiv despre doborârea balonului, a precizat oficialul.

Anterior, armata a recomandat să nu se doboare balonul din cauza riscului de cădere a resturilor, dar situaţia s-ar putea schimba pe măsură ce balonul se îndreaptă spre Coasta de Est.

Balonul a adâncit tensiunile dintre SUA şi China. Secretarul de stat Anthony Blinken care urma să viziteze China duminică şi luni şi-a amânat vizita. Demnitarul american nu a dorit ca problema balonului să domine întâlnirile sale cu oficialii chinezi, a relatat ABC News, citând un oficial din SUA. Oficialul a adăugat că Washingtonul intenţionează să menţină „linii deschise de comunicare" cu privire la incident, care a fost descris ca fiind „o încălcare clară" a suveranităţii SUA. De asemenea, oficialul a declarat că americanii au analizat poziţia Chinei cu privire la scopul balonului şi îşi menţin evaluarea potrivit căreia acesta a fost folosit pentru supraveghere.

Presupusul balon spion descoperit deasupra SUA este un dispozitiv meteorologic, au susţinut chinezii. Este vorba despre un „dirijabil civil" care a deviat de la ruta planificată, au explicat aceştia. Declaraţia a apărut după ce mai mulţi oficiali americani din domeniul apărării au declarat că ei cred că balonul este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine". Oficialii din China au mai spus că „regretă intrarea neintenţionată" a balonului în spaţiul aerian al SUA.

Obiectul a zburat deasupra Insulelor Aleutine din Alaska şi prin Canada înainte de a apărea miercuri deasupra oraşului Billings din Montana, au declarat oficialii americani. În Montana se află unele dintre silozurile cu rachete nucleare ale SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
balon,
sua,
joe biden

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici