Ban Ki-moon, preocupat de abuzurile imputate miliţiilor şiite din Irak

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat, luni, la Bagdad, "preocupat" de abuzurile imputate miliţiilor şiite care luptă alături de forţele irakiene împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei extremiste sunnite Stat Islamic (SI), relatează Le Figaro, în pagina electronică.

128 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon, preocupat de abuzurile imputate miliţiilor şiite din Irak

Ban Ki-moon, preocupat de abuzurile imputate miliţiilor şiite din Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt preocupat de acuzaţiile privind execuţii sumare, răpiri sau distrugeri de bunuri comise de forţele şi miliţiile care luptă alături de armata irakiană", a declarat Ban Ki-moon în prezenţa premierului irakian Haidar al-Abadi.

"Violenţele sau presupusele atingeri la drepturile omului trebuie să facă obiectul unor anchete şi autorii lor trebuie traşi la răspundere", a subliniat el.

În opinia secretarului general al Naţiunilor Unite, atrocităţile comise de jihadiştii din cadrul SI nu ar trebui să le justifice pe cele ale miliţiilor.

"Civilii salvaţi de cruzimea Daesh (acronimul în arabă al SI) nu trebuie să se teamă de eliberatorii lor. O formă de violenţă nu trebuie înlocuită cu alta", a afirmat Ban, îndemnând autorităţile să controleze mai strâns "grupurile de voluntari înarmaţi".

Miliţiile şiite au fost deja acuzate de "crime de război" de către Amnesty International, în octombrie 2014.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici