Ban Ki-moon, "profund îngrijorat" de asasinarea unor jurnalişti în Ucraina

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat vineri "profund îngrijorat" de asasinarea unor jurnalişti şi a unui politician în Ucraina, cerând investigarea imediată tuturor cazurilor pentru garantarea "supremaţiei legii" în această ţară afectată de un conflict, relatează agenţia rusă Tass.

232 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon, "profund îngrijorat" de asasinarea unor jurnalişti în Ucraina

Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Secretarul general este profund îngrijorat de veştile recente privind uciderea unor figuri proeminente din Ucraina, printre care Oleg Kalaşnikov şi Oles Buzin", se arată într-un comunicat al Biroului lui Ban Ki-moon.

ONU ia notă de afirmaţiile preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko privind necesitatea investigării ambelor asasinate şi face apel ca "aceste crime să fie anchetate imediat", potrivit comunicatului.

Anchetarea acestor asasinate "este esenţială pentru asigurarea supremaţiei legii" în Ucraina, a subliniat Ban Ki-moon.

Un jurnalist ucrainean conoscut pentru poziţiile proruse a fost împuşcat mortal, joi, la Kiev.

Oles Buzin, care avea 45 de ani, a fost împuşcat dintr-o maşină, a declarat ministrul ucrainean de Interne, Anton Heraşcenko.

Asasinatul a intervenit la o zi după ce politicianul ucrainean Oleg Kalaşnikov, un aliat al fostului preşedinte Viktor Ianukovici, a fost ucis miercuri la Kiev.

Potrivit lui Heraşcenko, cele două crime ar avea legătură cu implicarea victimelor în mişcarea "anti-Maidan", care s-a opus înlăturării de la putere a lui Ianukovici în 2014.

În plus, Olga Moroz, redactorul-şef al cotidianului ucrainean Netecinski Vestnik, a fost găsită moartă, vineri, la domiciliul său din regiunea ucraineană Hmelniţki, pe corp existând urme de violenţă.

Un alt jurnalist ucrainean, Serghei Suhobok, a fost asasinat la Kiev pe 13 aprilie.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, ultimele asasinate din Ucraina ar putea avea motivaţii politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici