Ban Ki-moon s-a declarat "preocupat" de sentinţele de condamnare la moarte pronunţate în Egipt

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, apreciază că sentinţele cu moartea pronunţate în Egipt împotriva unor susţinători ai fostului preşedinte Mohamed Morsi "nu par să respecte regulile de bază ale unui proces echitabil", a anunţat purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric.

99 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon s-a declarat "preocupat" de sentinţele de condamnare la moarte pronunţate în Egipt

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ban Ki-moon, a spus purtătorul de cuvânt, s-a declarat "preocupat" de sentinţele cu moartea pronunţate în Egipt. "Verdicte care par să nu respecte regulile de bază ale unui proces echitabil, în special pe cele privind pedeapsa cu moartea, şi sunt susceptibile să afecteze pe termen lung perspectivele stabilităţii" în Egipt, a adăugat el.

Ban "este conştient de implicaţiile acestor verdicte pentru securitate şi pentru regiune", a subliniat Dujarric, evocând "stabilitatea Africii de Nord şi a Orientului Mijlociu".

Secretarul general este de asemenea "preocupat" de decizia privind interzicerea Mişcării 6 Aprilie.

Potrivit purtătorului de cuvânt, secretarul general ONU urmează să discute în această săptămână cu ministrul egiptean de Externe, Nabil Fahmy, aflat într-o vizită în Statele Unite.

Pe de altă parte, Casa Albă a denunţat vehement, luni, condamnarea la moarte, în Egipt, a aproximativ 700 de susţinători ai mişcării Fraţii Musulmani, cerând anularea sentinţelor.

"Verdictul de astăzi, la fel ca şi cel de luna trecută, reprezintă o sfidare a celor mai elementare reglementări internaţionale", a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, denunţând un "precedent periculos".

Jay Carney a oferit asigurări că "Statele Unite sunt profund preocupate de recursul continuu la procese şi la condamnări în masă în Egipt".

"Acest verdict este total incompatibil cu obligaţiile Egiptului în termeni de drepturi ale omului", a continuat Carney. "Liderii egipteni ar trebui să adopte poziţii împotriva acestor măsuri lipsite de logică (...) şi să recunoască faptul că reprimarea contestaţiilor paşnice nu va face decât să ducă la instabilitate şi la radicalizările pe care Egiptul spune că vrea să le împiedice", a spus el.

Mohamed Badie, liderul mişcării Fraţii Musulmani, şi alţi aproape 700 de susţinători ai preşedintelui islamist destituit Mohamed Morsi au fost condamnaţi la moarte, luni, de justiţia egipteană.

De asemenea, un tribunal egiptean a interzis luni Mişcarea 6 Aprilie, principalul grup al tinerilor care a condus revolta în urma căreia Hosni Mubarak a fost îndepărtat de la putere, în 2011, şi care, în prezent, manifestează împotriva regimului condus de armata egipteană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici