Banca Mondială: Recruţii reţelei teroriste Stat Islamic au o educaţie peste medie

Recruţii reţelei teroriste Stat Islamic au o educaţie peste medie în ţările lor de origine, contrar părerii generale că aceştia ar fi lipsiţi de educaţie sau chiar analfabeţi, potrivit unui studiu realizat de Bănca Mondială, citat de site-ul postului de televziune France 24.

709 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: Recruţii reţelei teroriste Stat Islamic au o educaţie peste medie

Banca Mondială: Recruţii reţelei teroriste Stat Islamic au o educaţie peste medie (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Studiul "Incluziune socială şi economică pentru prevenirea extremismului violent" a avut drept obiectiv să identifice caracteristicile socioeconomice care ar putea explica de ce unele persoane sunt atrase de gruparea extermistă Stat Islamic.

Datele incluse în studiu relevă faptul că sărăcia nu reprezintă factorul principal care să explice radicalizarea şi adeziunea la o ideologie extremistă violentă.

Din cei 331 de recruţi incluşi într-o bază de date a Stat Islamic, doar 17% nu terminaseră liceul, în timp ce un sfert dintre aceştia aveau studii superioare.

"Recruţii alogeni din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud şi Est sunt în mod notabil mai educaţi decât media din regiunea lor," notează Banca Mondială.

Doar cei proveniţi din Europa de Est au un nivel al educaţiei sub medie şi chiar în aceste cazuri este vorba de o diferenţă mică, se mai afirmă în studiu.

Studiul a mai arătat că în medie voluntarii pentru misiuni sinucigaşe făceau parte din grupul persoanelor cu o educaţie mai bună, studiul reliefând o tendinţă neobişnuită în acest sens.

"Numărul liderilor, dar şi al militanţilor sinucigaşi este direct proporţional cu nivelul educaţiei."

Cei mai mulţi dintre cei 331 de recruţi afirmau că aveau un loc de muncă înainte de a călători în Siria sau Irak pentru a se alătura orgganizaţiei Stat Islamic.

"Am sesizat că Daesh (Stat Islamic, n.red) nu şi-au recrutat militanţii străini din rândul persoanelor sărace şi lipsite de educaţie, ba dimpotrivă," concluzionează analiştii Băncii Mondiale.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici