Barack Obama a discutat la telefon cu Benjamin Netanyahu despre Iran şi Palestina

Preşedintele american, Barack Obama, a discutat luni la telefon cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, despre programul nuclear iranian şi relaţiile israelo-palestiniene, a anunţat luni Casa Albă.

304 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a discutat la telefon cu Benjamin Netanyahu despre Iran şi Palestina

Barack Obama a discutat la telefon cu Benjamin Netanyahu despre Iran şi Palestina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Obama a reafirmat în cursul acestei discuţii că "Statele Unite sunt hotărâte să găsească un acord complet cu Iranul, care să-l împiedice să obţină arma nucleară şi să dea asigurări comunităţii internaţionale că programul său nuclear urmăreşte doar obiective paşnice", a afirmat Casa Albă, potrivit unui comunicat.

Marile puteri şi Iranul trebuie să găsească până la 1 iulie un acord global asupra controversatului program nuclear al Teheranului.

În cursul convorbirii sale cu Netanyahu, preşedintele american a subliniat, de asemenea, "angajamentul Statelor Unite în favoarea securităţii Israelului şi importanţa de a continua cooperarea cu Israelul în această chestiune".

Cei doi lideri au abordat, de asemenea, problema aderării palestinienilor la Curtea Penală Internaţională (CPI), ai cărei membri au devenit oficial miercuri, fapt ce a avut loc în pofida opoziţiei Statelor Unite şi a provocat furia Israelului.

Obama "a reiterat poziţia americană, potrivit căreia Autoritatea Palestiniană nu reprezintă încă un stat suveran şi, deci, nu este eligibilă la Statutul de la Roma", se arată în comunicat.

În opinia preşedintelui american, "aderarea palestinienilor la CPI nu reprezintă o abordare constructivă pentru viitor".

"Statele Unite continuă să se opună cu fermitate acţiunilor care ar putea submina încrederea dintre cele două părţi, pe care le îndeamnă să urmeze calea detensionării", a adăugat Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici