Barack Obama a pledat pentru libertăţi politice în discursul de la Havana

Barack Obama a pledat cu pasiune în favoarea libertăţilor politice în Cuba, marţi, în a treia şi ultima zi a vizitei sale istorice în această ţară, într-un discurs transmis în direct de televiziunea cubaneză, relatează Reuters online.

545 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a pledat pentru libertăţi politice în discursul de la Havana

Barack Obama a pledat pentru libertăţi politice în discursul de la Havana (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

De la tribuna instalată pe scena Marelui Teatru de la Havana, unde a fost primit de către omologul său cubanez Raul Castro, preşedintele Statelor Unite a dorit să întindă o "mână a prieteniei" Cubei. El a spus că a venit la Havana "să îngroape ultimele vestigii" ale Războiului Rece pe continentul american.

Obama şi-a exprimat totodată speranţa ca insula guvernată de un sistem cu un partid unic să angajeze reforme politice şi economice.

"Alegătorii ar trebui să poată să-şi aleagă guvernele în cadrul unor alegeri libere şi corecte", a îndemnat şeful statului american.

"Nu toată lumea este de acord cu mine în această privinţă, nu toată lumea este de acord în această privinţă cu poporul american, dar eu sunt convins că drepturile omului sunt universale", a continuat el. "Sunt convins că ele sunt drepturile poporului american, poporului cubanez şi ale popoarelor din întreaga lume", a adăugat Obama.

"Sunt convins că cetăţenii ar trebui să fie liberi să-şi exprime opiniile fără frică, să-şi critice Guvernul şi să manifesteze paşnic", a subliniat preşedintele american.

Discursul lui Obama la Gran Teatro a fost prezentat de Casa Albă ca punctul culminant al acestei vizite prezidenţiale fără precedent în ultimii 88 de ani, rezultatul unei apropieri bilaterale care a început în decembrie 2014.

Preşedintele democrat a fost puternic aplaudat la finalul alocuţiunii, pe care a încheiat-o reiterându-şi îndemnul la ridicarea embargoului american, o măsură căreia i se opune majoritatea republicană în Congres.

Vizita lui Barack Obama are scopul să facă "ireversibilă" dezgheţarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba înainte de plecarea preşedintelui de la Casa Albă, în ianuarie 2017, a subliniat Casa Albă.

Relaţiile diplomatice au fost restabilite în iulie între cele două ţări, care continuă să aibă dezacorduri profunde.

Barack Obama a încercat să-i convingă pe cubanezi, prin mesajul pe care l-a transmis de la Gran Teatro, că noua sa politică, ce prevede între altele facilitarea circulaţiei şi schimburilor între cele două ţări, vizează în primul rând să îmbunătăţească viaţa de zi cu zi a populaţiei cubaneze.

Preşedintele american a vrut să prezinte o viziune oprimistă asupra relaţiilor bilaterale. "Vouă vă revine" să schimbaţi ţara, i-a îndemnat el pe cubanezi.

Raul Castro l-a primit pe Barack Obama la sosirea la teatru şi a asistat la discurs dintr-un balcon.

El a aplaudat uşor alocuţiunea, după care a salutat mulţimea.

După acest discurs, Barack Obama s-a întâlnit în privat cu aproximativ zece disidenţi cubanezi, la sediul Ambasadei Statelor Unite. El a subliniat că unii dintre ei au făcut închisoare şi a adus un omagiu curajului de care dau dovadă.

Berta Soler, conducătoarea grupului Doamnelor în alb, o mişcare de opoziţie, s-a aflat printre ei. Ea a fost arestată pentru o scurtă perioadă de timp în weekend, cu doar câteva ore înainte de sosirea lui Barack Obama pe insula comunistă.

Preşedintele Statelor Unite şi omologul său cubanez au asistat, ulterior, la un meci de baseball între selecţionata naţională şi echipa americană Tampa Bay, organizat cu această ocazie. Raul Castro l-a condus după aceea pe oaspetele său la aeroport, unde i-a strâns călduros mâna înainte de a a-şi continua turneul în Argentina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici