Barack Obama: Acordul de principiu elimină orice posiblitate ca Iranul să fabrice arme nucleare

Acordul convenit cu Iranul "elimină", în cazul în care va fi implementat, "orice posibilitate" ca Iranul să fabrice arme nucleare, a declarat joi preşedintele american Barack Obama, după ce Teheranul şi marile puteri au ajuns la un acord de principiu în programul nuclear iranian, relatează CNN.

212 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Acordul de principiu elimină orice posiblitate ca Iranul să fabrice arme nucleare

Barack Obama: Acordul de principiu elimină orice posiblitate ca Iranul să fabrice arme nucleare

Acordul-cadru va împiedica Iranul să producă plutoniu pentru uz militar şi arme pe bază de uraniu, a precizat preşedintele american.

De asemenea, acest acord prevede "verificări fără precedent", a continuat Obama.

"Dacă Iranul va trişa, lumea va şti", a adăugat el.

"Sunt convins că acest acord-cadru va duce la unul final, cuprinzător, în beneficiul securităţii Statelor Unite şi a aliaţilor săi", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Pe de altă parte, Obama a îndemnat Israelul să susţină acest acord.

"Dacă Israelul vrea cu adevărat ca Iranul să nu obţină arme nucleare, atunci aceasta este cea mai bună variantă", a subliniat el.

Iranul şi marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, a anunţat Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, precizând că sancţiunile impuse Teheranului ar urma să fie atenuate. "Am ajuns la soluţii privind parametrii-cheie ai programului nuclear iranian, în cadrul unui plan comun de acţiuni", crede Federica Mogherini. Capacităţile Iranului de purificare a materiilor prime nucleare vor fi limitate, singura centrală de îmbogăţire a uraniului urmând să rămână Natanz, a explicat Mogherini.

Reprezentanţii Iranului şi ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania), reuniţi în oraşul elveţian Lausanne, "sunt pregătiţi să înceapă rapid elaborarea acordului"", a explicat Mohamed Zarif.

Potrivit unor surse occidentale, regimul islamist de la Teheran ar urma să suspende cu 66% actualele capacităţi de purificare a uraniului, iar activităţile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie.

Occidentul şi Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici