Barack Obama cere revizuirea procedurilor de securitate

Preşedintele american, Barack Obama, a cerut reexaminarea actualei proceduri de securitate pentru identificarea potenţialilor terorişti şi împiedicarea introducerii explozibililor la bordul avioanelor de linie, a anunţat duminică purtătorul său de cuvânt, Robert Gibbs, pentru ABC.

15 afișări
Imaginea articolului Barack Obama cere revizuirea procedurilor de securitate

Barack Obama cere revizuirea procedurilor de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele a cerut două reexaminări" ale acestor proceduri "vechi de mai mulţi ani", a declarat Gibbs la două zile de la atacul eşuat împotriva unui avion al companiei Northwest Airlines care se deplasa pe ruta Amsterdam-Detroit (nordul Statelor Unite) vendredi.

Este vorba "mai întâi de procedurile noastre privind listele de supraveghere", adică baza de date conţinând circa 550.000 de nume, şi subdiviziunile sale care eşalonează suspecţii potenţiali în funcţie de gradul lor de periculozitate.

Cu alte cuvinte, a explicat el, "cum anume putem revizui sistemele pe viitor asigurându-ne că nicio informaţie nu este blocată pe undeva?".

În al doilea rând, "preşedintele a pus Departamentului de Securitate Internă întrebarea foarte concretă şi anume cum a putut cineva care avea asupra sa ceva atât de periculos ca pentrita să urce la bordul unui avion la Amsterdam", a continuat el.

Gibbs a amintit că circa 4.000 de persoane au interdicţie de zbor către Statele Unite ("no fly"), iar alte 13.000 trebuie percheziţionate minuţios înainte de îmbarcare.

Un oficial american a declarat sâmbătă că Umar Farouk Abdulmutallab, inculpat pentru atentatul eşuat împotriva zborului 253, nu era pe niciuna dintre cele două liste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici