Barack Obama consideră că atacul cibernetic al Phenianului este un "act de vandalism" şi ia în calcul reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor care susţin terorismul

Preşedintele american Barack Obama a declarat că atacul cibernetic desfăşurat, potrivit Washingtonului, de Coreea de Nord împotriva Sony Picture este un act de "vandalism ciberetic" şi nu un act de război, într-un interviu acordat duminică CNN.

199 afișări
Imaginea articolului Barack Obama consideră că atacul cibernetic al Phenianului este un "act de vandalism" şi ia în calcul reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor care susţin terorismul

Barack Obama consideră că atacul cibernetic al Coreei de Nord este un "act de vandalism" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu, nu cred că acesta este un act de război. Cred că este un act de vandalism cibernetic care a fost foarte costisitor. Îl tratăm cu foarte mare seriozitate", a declarat preşedintele Obama, potrivit extraselor din acest interviu pe tema atacului cibernetic masiv a cărui victimă a fost Sony la sfârşitul lui noiembrie.

Washingtonul acuză Coreea de Nord că este responsabilă de atacul împotriva Sony Picture, care a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", o parodie comică privind un complot fictiv al CIA pentru asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong-un.

"În această lume nouă, vom fi într-un mediu în care atât de multe lucruri sunt computerizate încât atât actorii statali cât şi cei non-statali vor avea capacitatea de a perturba vieţile noastre în tot felul de moduri", a afirmat Obama.

Coreea de Nord a dezminţit orice legătură cu piratarea, una dintre cele mai importante din Statele Unite, şi a propus o "anchetă comună" pe această temă, o propunere respinsă de Washington.

Barack Obama ia în calcul reintroducerea Coreei de Nord pe lista statelor care susţin terorismul

Statele Unite vor analiza posibilitatea de a reintroduce Coreea de Nord pe lista statelor care susţin terorismul, după piratarea Sony Picture, despre care Washingtonul afirmă că a fost orchestrată de Phenian, a anunţat Barack Obama într-un interviu, relatează AFP.

"Vom recurge la o examinare prin intermediul unui proces deja în funcţiune", a declarat preşedintele american într-un interviu acordat emisiunii "State of the Union" de la CNN şi difuzat duminică.

"Criteriile noastre pentru a spune că un stat susţine terorismul sunt clare. Nu vom emite judecăţi doar pe baza evenimentelor zilei. Trecem în revistă toate elemente şi, potrivit acestor fapte, ne vom pronunţa", a adăugat el.

Washingtonul acuză Phenianul că a lansat o vastă operaţiune de piratare a reţelei Sony Picture, care a determinat compania să anuleze lansarea prevăzută pentru Crăciun a filmului "The Interview", o parodie comică despre un complot fictiv al CIA de asasinare a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

Coreea de Nord a fost retrasă de pe lista americană a statelor care susţin terorismul în 2008. Aceasta conţine state precum Iran, Sudan, Siria şi Cuba.

În lumina apropierii recente dintre Washington şi Havana, Barack Obama a cerut Departamentului de Stat să ia în considerare retragerea Cubei de pe această listă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici