Barack Obama consideră scandaloasă vărsarea de sânge din Libia

Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat, miercuri, că reprimarea violentă a manifestaţiilor din Libia este scandaloasă, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă pentru acţiunile lor.

27 afișări
Imaginea articolului Barack Obama consideră scandaloasă vărsarea de sânge din Libia

Barack Obama consideră scandaloasă vărsarea de sânge din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

El a anunţat că secretarul de Stat american, Hillary Clinton, va participa luni la o reuniune la Geneva a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, consacrată situaţiei din Libia.

"Suferinţa şi baia de sânge sunt scandaloase şi inacceptabile", a spus Obama, în prima sa declaraţie referitoare la violenţele din Libia. "Ameninţările şi ordinele de a deschide focul asupra manifestanţilor paşnici (...) nu fac decât să pedepsească poporul libian. Aceste acţiuni încalcă regulile internaţionale şi contravin decenţei, aşa cum este înţeleasă în general. Aceste violenţe trebuie să înceteze", a adăugat el.

"Într-o astfel de situaţie, este necesar ca naţiunile şi popoarele din întreaga lume să se exprime pe o singură voce şi depunem eforturi pentru aceasta", a afirmat Obama.

El a apreciat că guvernul libian are "responsabilitatea să se abţină de la folosirea violenţei, să autorizeze accesul ajutorului umanitar la persoanele care au nevoie de acesta şi să respecte drepturile concetăţenilor săi". Obama a afirmat că autorităţile de la Tripoli "trebuie să răspundă pentru incapacitatea de a-şi îndeplini responsabilităţile şi trebuie să suporte consecinţele încălcărilor continue ale drepturilor omului".

Şi Clinton a condamnat din nou violenţele din Libia, avertizând guvernul de la Tripoli că va trebui să răspundă pentru acţiunile sale. "Violenţa este inacceptabilă, iar guvernul libian va fi tras la răspundere pentru acţiunile sale", a spus ea.

"Vom analiza toate opţiunile posibile pentru a pune capăt violenţelor, pentru a încerca să exercităm presiuni asupra guvernului", a adăugat Clinton.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley, afirmase, miercuri, că SUA ar putea lua în considerare o serie de sancţiuni împotriva regimului libian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici