Barack Obama, criticat de presa americană pentru absenţa de la marşul din Paris: "Aţi dezamăgit lumea"

Preşedintele american, Barack Obama, a fost criticat sever de o parte a presei americane pentru că nu a participat, duminică, la marşul de la Paris împotriva terorismului, după atacurile soldate cu 17 morţi, săptămâna trecută, în capitala franceză.

1418 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, criticat de presa americană pentru absenţa de la marşul din Paris: "Aţi dezamăgit lumea"

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aţi dezamăgit lumea", se poate citi pe prima pagină a New York Daily News, care îl apostrofează pe Obama.

Numeroşi lideri din lumea întreagă au venit la Paris pentru a participa la un marş organizat în semn de susţinere pentru victimele atacurilor jihadiste care au însângerat Franţa, vizând în special săptămânalul satiric Charlie Hebdo şi un magazin evreiesc.

Aceste atacuri au declanşat o mobilizare istorică în Franţa, unde cel puţin 3,7 milioane de persoane au ieşit în stradă duminică pentru a manifesta împotriva terorismului, dintre care 1,6 milioane la Paris.

Dar preşedintele american nu a figurat printre liderii sau oficialii din aproximativ 50 de ţări care au participat, braţ la braţ, la acest marş, Washingtonul fiind reprezentat doar de ambasadoarea Statelor Unite în Franţa, Jane Hartley.

"În calitate de american, aş fi vrut să fim mai bine reprezentanţi la această procesiune frumoasă", a regretat Jake Tapper, de la CNN, într-un reportaj din mijlocul manifestanţilor.

Revista Politico a vorbit, la rândul său, de absenţa liderilor americani la manifestaţia antiterorism de la Paris, într-un articol intitulat "Obama întoarce spatele Franţei".

Procurorul general al Statelor Unite, Eric Holder, s-a aflat la Paris dar nu a participat la marş împreună cu liderii internaţionali. Secretarul de Stat american John Kerry se afla în vizită în India.

Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden nu aveau evenimente programate pe agenda oficială în ziua marşului de la Paris.

John Kerry a anunţat luni că va merge vineri la Paris pentru întrevederi cu autorităţile franceze, minimizând criticile la adresa administraţiei americane, pe care le-a calificat drept şicane.

"Voi pleca joi şi voi fi (la Paris) vineri", a declarat el, explicând că vrea "să arate legătura care există între Statele Unite şi cel mai vechi aliat al nostru". "Relaţiile cu Franţa nu ţin de o zi sau un moment anume", a apreciat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici