Barack Obama declară că Rusia nu are "interese" să ameninţe militar sau economic Occidentul

Rusia nu are "interese" să ameninţe militar sau economic Occidentul, a declarat preşedintele american, Barack Obama, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul polonez Gazeta Wyborcza.

26 afișări
Imaginea articolului Barack Obama declară că Rusia nu are "interese" să ameninţe militar sau economic Occidentul

Barack Obama declară că Rusia nu are "interese" să ameninţe militar sau economic Occidentul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia nu poate deveni o ameninţare economică sau militară pentru vecinii săi şi pentru Occident decât dacă ar calcula că este în interesul său să se angajeze pe această cale. Eu cred că resetarea (relaţiilor ruso-americane-n.r.) a dovedit că o astfel de atitudine nu este în interesul pe termen lung al Rusiei şi că ea profită mai degrabă de un parteneriat în care fiecare este câştigător (...)", a apreciat preşedintele american.

Obama a amintit că resetarea relaţiilor bilaterale, după neînţelegerile şi tensiunile din anii preşedinţiei lui George W. Bush, a permis deja "o cooperare consolidată cu Rusia privind Afganistanul, Iranul, Sudanul, lupta împotriva terorismului şi stupefiantelor".

Liderii NATO reuniţi la Lisabona au adoptat vineri un nou concept strategic al Alianţei, invitând Rusia să coopereze în domeniul apărării antirachetă.

"Vom căuta activ o cooperare cu Rusia şi alţi parteneri euroatlantici în domeniul apărării antirachetă", precizează textul.

Afganistanul va figura de asemenea pe ordinea de zi a summitului NATO-Rusia, la care va participa şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev, sâmbătă după-amiază, imediat după sfârşitul reuniunii liderilor aliaţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici