Barack Obama justifică acordul cu Iranul, admite că Israelul are preocupări "legitime" de securitate

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a justificat, miercuri, acordul nuclear cu Iranul, admiţând că preocupările de securitate ale Israelului sunt "legitime", dar că Guvernul Benjamin Netanyahu nu a prezentat alternative viabile.

211 afișări
Imaginea articolului Barack Obama justifică acordul cu Iranul, admite că Israelul are preocupări "legitime" de securitate

Barack Obama justifică acordul cu Iranul, admite că Israelul are preocupări "legitime" de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În lipsa unui acord cu Iranul, regimul internaţional de sancţiuni s-ar fi diluat, iar capacităţile de restabilire ar fi fost limitate. Prin acest acord, avem posibilitatea de a rezolva pe cale paşnică o ameninţare majoră la adresa securităţii regionale şi internaţionale", a declarat Obama într-o conferinţă de presă organizată la Casa Albă.

"Israelul are preocupări legitime de securitate în relaţia cu Iranul", a admis preşedintele Statelor Unite, precizând însă că Guvernul israelian nu a prezentat alternative viabile la actualul acord.

Referindu-se la intenţia premierului Benjamin Netanyahu de a face lobby împotriva acordului în Congresul SUA, Obama a precizat: "Poate că Netanyahu crede că va putea influenţa în continuare dezbaterile din Congres... Sunt încrezător că vom putea primi susţinere pentru acest acord şi că îl vom putea aplica fără a fi blocaţi de Congres".

Marţi seară, Barack Obama a dat asigurări, într-o conversaţie cu premierul Israelului Benjamin Netanyahu, că Iranul nu va putea fabrica arme atomice, în timp ce liderul israelian a reiterat preocupările privind acordul pe tema programului nuclear iranian. "Datorită acestui acord, Iranul nu va putea construi arme nucleare. Dacă Iranul va încălca acordul, toate sancţiunile vor fi restabilite, iar consecinţele vor fi grave", i-a transmis Obama lui Netanyahu. "Acordul internaţional nu va diminua preocupările Statelor Unite privind susţinerea acordată de Iran terorismului şi privind ameninţările la adresa Israelului", a subliniat Obama.

La rândul său, Netanyahu i-a reiterat liderului american preocupările privind programul nuclear iranian, avertizând că acordul periclitează pacea regională şi globală, considerându-l o "eroare istorică şocantă".

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, marţi, la un acord privind programul nuclear iranian. Acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc. În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu. Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei. O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani. În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restabilirea sancţiunilor în termen de 65 de zile. Potrivit unor surse, Iranul nu va avea dreptul de a utiliza materiale nucleare militare timp de zece ani.

Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului. "Mă voi referi mai târziu la detaliile acordului, acum pot spune atât: acesta este rezultatul când se vrea un acord cu orice preţ. Din informările iniţiale, pot trage concluzia că acordul este o eroare istorică", a reacţionat premierul Benjamin Netanyahu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici