Barack Obama, la al doilea mandat. Preşedintele american a depus jurământul

Barack Obama a depus luni, la Washington, jurământul de învestitură în al doilea mandat de preşedinte al Statelor Unite, informează CNN. Preşedintele SUA, Barack Obama, a lansat, în discursul de învestitură, un apel la coeziune adresat poporului american.

1135 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, la al doilea mandat. Preşedintele american a depus jurământul

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

18:55 - Discursul preşedintelui Barack Obama

Barack Obama s-a angajat, în faţa cetăţenilor americani, să menţină "alianţele puternice" în întreaga lume şi să consolideze instituţiile americane, informează AFP.

"Nimeni nu doreşte mai mult pacea în lume decât naţiunea cea mai puternică", a spus Obama, promiţând să "susţină democraţia în Asia, Africa, America de Sud şi Orientul Mijlociu".

"Vom acţiona faţă de ameninţarea schimbărilor climatice, având în minte gândul că lipsa unei acţiuni ar fi o trădare a copiilor noştri şi a generaţiilor următoare", a continuat Obama.

Barack Obama a cerut acţiuni pentru reforma imigraţiei, pentru protejarea drepturilor minorităţilor sexuale şi pentru diminuarea incidentelor violente provocate cu arme de foc.

18:50- Barack Obama a depus jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite

"Eu, Barack Hussein Obama, jur solemn sã îndeplinesc cu loialitate funcţia de preşedinte al Statelor Unite, şi, prin toate mijloacele pe care le am la îndemână, să respect, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite", a spus Obama cu mâna pe Biblie.

18:10 - Ceremoniile au început

La ceremonii au venit şi foşti preşedinţi ai SUA. Sosirea lui Jimmy Carter a fost anunţată publicului, la fel şi cea a lui Bill Clinton, însoţit de secretarul de Stat, Hillary Clinton.

Doi foşti preşedinţi - republicanii George W. Bush şi George H.W. Bush - lipsesc de la ceremonie. George H.W. Bush, în vârstă de 88 de ani, a fost externat de curând după o spitalizare pentru bronşită şi alte afecţiuni.

Oficialii din Comisia de protocol au adus pe scenă Biblia pe care va depune jurământul Barack Obama.

18:00 - Barack Obama a sosit la sediul Congresului pentru ceremonia de învestitură

Mii de persoane s-au adunat luni dimineaţa în centrul Washingtonului, cu patru ore înainte de începerea ceremoniei jurământului public al lui Barack Obama, pentru cel de-al doilea mandat prezidenţial, mulţime de dimensiuni reduse în comparaţie cu evenimentul de acum patru ani.

Aproximativ 800.000 de spectatori au fost prezenţi în faţa Capitolului, unde 44 de lideri americani au jurat apărarea Constituţiei, urmând să tină un discurs de amploare după-amiază.

Blocuri de beton, bariere de securitate, SUV-uri blindate ale armatei prezente în toate intersecţiile şi întreaga capitală federală tranformată în tabără securizată, unde doar deţinătorii de bilete pot avea acces în perimetrul din proximitatea Capitolului şi străzii Pennsylvania Avenue, care leagă sediul Congresului de Casa Albă.

 

Printre vizitatorii care a luat primul metrou, ajungând la ora 04.00, se numără Franck, 38 de ani şi soţia lui Dana în vârstă de 37 de ani, veniţi din Virginia, sudul Washingtonului, împreună cu cei trei copii ai lor.

"Este un pic de istorie. Chiar şi pentru copii, care încep să înveţe despre Obama la şcoală. Ei vor putea spune "am fost acolo", explică Dana pentru AFP. La fel ca 93% dintre electorii de culoare, ea a votat la 6 noiembrie pentru Obama.

Cu toate acestea, pentru ea, "sunt cu siguranţă mai puţine persoane şi mai puţină emoţie ca acum patru ani, deoarece Obama este deja în istorie".

În 2009, 1,8 milioane de persoane s-au închesuit la "Mall" într-un frig extrem, pentru a-i asculta discursul de investitură al lui Obama.

Încă o mărturie a afluenţei reduse este reprezentată de metroul din Washington, care până la ora 07.00 circulaţia s-a efectuat în condiţii nomale, chiar dacă staţia Metro Center, situată în apropiere de centrul capitale, a început să se aglomereze.

Pentru Nicole, venită din Houston, Texas, împreună cu câţiva prieteni, este vorba tot despre "istorie". Vecina el Shonda flutură cu mândrie o eşarfă albă cu negru pe care scrie "Obama".

"Nu am fost aici în 2009. Am vrut să văd o dată în viaţă investitura unui preşedinte. Este singura dată în viaţă când voi asista la investitura unui preşedinte negru", a explicat ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici