Barack Obama salută reformele din Yemen, cerând "reţinere" faţă de mişcarea de protest

Preşedintele SUA, Barack Obama, a salutat reformele din Yemen, îndemnând regimul de la Sanaa să dea dovadă de "reţinere" faţă de mişcarea de protest, acesta fiind o dovadă de prudenţă din partea Statelor Unite.

21 afișări
Imaginea articolului Barack Obama salută reformele din Yemen, cerând "reţinere" faţă de mişcarea de protest

Barack Obama salută reformele din Yemen, cerând "reţinere" faţă de mişcarea de protest (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Zeci de mii de susţinători ai opoziţiei yemenite au protestat joi, la Sanaa, cerând schimbarea regimului, după concesiile făcute de preşedintele Ali Abdallah Saleh, un aliat-cheie al Washingtonului.

Barack Obama l-a sunat miercuri pe omologul său "pentru a saluta reformele importante pe care preşedintele Saleh le-a anunţat în aceeaşi zi, cerându-i să îşi respecte promisiunile adoptând măsuri concrete", a anunţat Casa Albă.

"Preşedintele Obama le-a cerut forţelor yemenite să dea dovadă de reţinere şi să se abţină de la orice violenţe împotriva protestatarilor care exercită dreptul la asociere şi exprimare", conform Casei Albe.

Ali Abdallah Saleh a anunţat miercuri că nu va mai candida pentru un nou mandat după expirarea actualului în 2013. Potrivit Casei Albe, Obama a profitat de convorbirea de miercuri pentru a îndemna autorităţile yemenite să acţioneze cu hotărâre împotriva organizaţiei Al-Qaida din Peninsula Arabia (Aqpa).

Obama şi-a exprimat "preocuparea" şi în legătură cu un jurnalist apropiat de imamul radical Anwar Al-Aulaqi, suspectat că a încurajat atentate în Statele Unite.

Casa Albă a precizat că preşedintele Saleh i-a mulţumit lui Obama pentru susţinerea oferită de Statele Unite.

La jumătatea lunii decembrie, consilierul lui Obama pentru combaterea terorismului, John Brennan, declarase că există "tensiuni" între Statele Unite şi Yemen după publicarea de către WikiLeaks a telegramelor diplomatice despre situaţia din Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici