Barack Obama: Statele Unite vor ajuta la crearea unei forţe africane de reacţie rapidă

Statele Unite îşi vor accelera ajutorul pentru şase ţări din Africa, cu scopul de a le permite să-şi amelioreze securitatea, şi vor ajuta altele şase la înfiinţarea unei forţe de reacţie rapidă însărcinate cu menţinerea păcii, a anunţat miercuri preşedintele american Barack Obama.

138 afișări
Imaginea articolului Barack Obama: Statele Unite vor ajuta la crearea unei forţe africane de reacţie rapidă

Barack Obama: Statele Unite vor ajuta la crearea unei forţe africane de reacţie rapidă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Obama a subliniat, la încheierea summitului Statele Unite - Africa, că este vorba de "a consolida cooperarea în materie de securitate pentru a face faţă mai eficient ameninţărilor comune, precum terorismul sau traficul de fiinţe umane".

Kenya, Tunisia, Mali, Nigeria, Niger şi Ghana vor beneficia de un nou plan de ajutor din partea Washingtonului pentru a-şi ameliora securitatea.

Acest ţări vor fi ajutate "să continue să pună pe picioare forţe de securitate solide şi profesioniste care să poate să le ajute la a-şi asigura ele însele securitatea", a spus preşedintele american.

Washingtonul va consacra, în primul an, 65 de milioane de dolari acestei iniţiative şi va evalua constant nevoile, precizează un document al Casei Albe.

De asemenea, acest document insistă asupra faptului că va fi vorba de formarea unor forţe de securitate ce vor fi capabile "să protejeze civilii şi să facă faţă unor provocări şi ameninţări cu integritate şi în transparenţă totală".

Pe de altă parte, Barack Obama a anunţat că vrea să ajute la înfiinţarea unei forţe africane de reacţie rapidă care va fi însărcinată cu menţinerea păcii pe continent.

Statele Unite se vor sprijini pe ţări care s-au arătat competente în materie de menţinere a păcii, şi anume Ghana, Etiopia, Senegal, Tanzania, Rwanda şi Uganda.

Washingtonul urmează să deblocheze 110 milioane de dolari anual timp de trei până la cinci ani, precizează un document făcut public de Casa Albă.

Aceste fonduri şi asistenţa americană trebuie să permită antrenarea, echiparea şi formarea unor trupe dedicate menţinerii păcii. În schimb, ţările africane partenere vor trebui să se angajeze că trupele şi echipamentele lor vor putea să fie desfăşurate rapid în caz de necesitate.

În plus, Statele Unite iau în calcul să implice şi alţi "parteneri internaţionali" în această iniţiativă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici