Barack Obama va prezenta miercuri "un plan de acţiune" împotriva grupării Stat Islamic

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că îşi va prezenta miercuri "planul de acţiune" pentru lupta împotriva Statului Islamic, afirmând că nu prevede trimiterea de trupe americane pe teren şi că nu intenţionează să lanseze "echivalentul războiului în Irak".

260 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va prezenta miercuri "un plan de acţiune" împotriva grupării Stat Islamic

Barack Obama va prezenta miercuri "un plan de acţiune" împotriva grupării Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Următoarea fază este acum să trecem la o formă de atac. (...) Voi întâlni liderii Congresului marţi. Iar miercuri voi susţine un discurs şi voi descrie ceea ce va fi planul nostru de acţiune", a explicat el într-un interviu acordat NBC News şi difuzat duminică. Interviul a fost înregistrat sâmbătă la Casa Albă, după ce preşedintele s-a întors de la summitul NATO din Ţara Galilor.

"SI reprezintă o ameninţare din cauza ambiţiilor sale teritoriale în Irak şi Siria. Dar vestea bună, care vine de la ultimul summit NATO, este aceea că lumea în ansamblu înţelege că este vorba despre o ameninţare căreia trebuie să îi facă faţă", afirmă Obama.

Reprezentanţii a zece ţări (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Turcia, Polonia, Danemarca, Australia şi Canada) s-au reunit vineri în cadrul summitului NATO pentru a pune bazele unei coaliţii, dar obiectivele concrete şi contururile acesteia din urmă rămân în acest stadiu destul de vagi, ca şi rolul pe care îl va avea fiecare ţară în parte.

Întrebat despre strategia sa, preşedintele american a insistat în acest interviu difuzat în cadrul emisiunii "Meet the Press" asupra faptului că "nu este vorba despre a trimite 100.000 de militari americani". "Nu va fi un anunţ privind trimiterea de trupe americane pe teren (...) Nu este echivalentul războiului în Irak".

"Vom face parte dintr-o coaliţie internaţională care va efectua raiduri aeriene de susţinere a activităţii de la sol a trupelor irakiene şi kurde", explică el.

"Le vom slăbi. Vom reduce suprafaţa teritoriului pe care o controlează ei. Şi, în cele din urmă, îi vom învinge", a continuat preşedintele american, care susţine că acest lucru va necesita resurse superioare celor pe care Statele Unite le consacră în prezent acestei regiuni.

Obama, al cărui discurs de miercuri va avea loc înaintea împlinirii a 13 ani de la atentatele din 2001, reafirmă că nu dispune, în acest moment, de informaţii cu privire la ameninţări pe teritoriul american din partea SI.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici