Barack Obama vrea un acord "ambiţios" pentru contracararea încălzirii climei

Preşedintele SUA, Barack Obama, a cerut, în discursul rostit în cadrul Adunării Generale ONU, un acord global "ambiţios" pentru combaterea încălzirii climatice, apreciind că Statele Unite şi China au o "responsabilitate specială" în această problemă.

207 afișări
Imaginea articolului Barack Obama vrea un acord "ambiţios" pentru contracararea încălzirii climei

Barack Obama vrea un acord "ambiţios" pentru contracararea încălzirii climei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Oricare ar fi provocările imediate la care trebuie să răspundem săptămâna aceasta - terorismul, instabilitatea, inegalităţile, bolile -, există un subiect care va marca acest secol în mod spectaculos: este vorba de ameninţarea urgentă şi în creştere a schimbărilor climatice", a declarat Obama.

"Clima se schimbă mai rapid decât eforturile necesare pentru a răspunde schimbărilor. Cetăţenii noştri organizează manifestaţii. Nu ne putem preface că nu îi auzim. Trebuie să răspundem apelurilor", a adăugat preşedintele SUA.

Sute de mii de oameni, inclusiv 300.000 la New York, au manifestat duminică, în întreaga lume, cerând acţiuni urgente pentru combaterea încălzirii climei.

Referindu-se la acordul care ar urma să fie semnat în decembrie 2015, sub egida ONU, preşedintele american a cerut comunităţii internaţionale să dea dovadă de "mai multă ambiţie".

"Este necesar un acord ambiţios, global, toate ţările trebuie să se implice, şi flexibil, pentru că în fiecare ţară sunt realităţi diferite", a spus Obama.

Statele Unite vor anunţa la începutul anului 2015 obiectivele privind diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră dincolo de anul 2020. Obama reiterat că Washingtonul menţine obiectivul asumat până în 2020 - reducerea gazelor cu efect de seră cu 17% comparativ cu nivelul din 2005.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici