Bărbatul acuzat că voia să atace Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate pledează nevinovat

Bărbatul acuzat că a plănuit să atace Pentagonul şi Congresul Statelor Unite cu avioane în miniatură teleghidate, pline cu explozibil, a pledat nevinovat luni.

226 afișări
Imaginea articolului Bărbatul acuzat că voia să atace Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate pledează nevinovat

Bărbatul acuzat că voia să atace Pentagonul şi Congresul cu avioane teleghidate pledează nevinovat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Rezwan Ferdaus, în vârstă de 26 de ani, arestat miercuri în cadrul unei capcane întinse de FBI, a compărut luni în faţa unui tribunal din Worcester (Massachusetts), în apropiere de Boston. El riscă o pedeapsă de 85 de ani de închisoare.

Judecătorul a acceptat solicitarea de amânare a audierii consacrate cererii de eliberare condiţionată introdusă de apărare. Aceasta va avea loc la 20 octombrie.

În timp ce Rezwan Ferdaus intra în sala de audieri, circa 20 de apropiaţi şi părinţii l-au întâmpinat spunându-i "suntem alături de tine" şi "te iubim".

Tânărul pregătea atentatele din ianuarie 2010, potrivit actului de acuzare. În conversaţiile înregistrate de FBI, el a explicat că voia să "atace armatele necredincioşilor şi să ucidă cât mai mulţi oameni".

El i-a explicat unui agent FBI sub acoperire, care pretindea că este membru Al-Qaida, că vrea să atace Pentagonul cu avioane mici teleghidate "similare unor avioane fără pilot de mici dimensiuni", pline cu explozibil. El a selecţionat două modele, F-4 Phantom şi F-86 Sabre, care au între 1,5 şi doi metri lăţime, precizează actul de acuzare.

În aprilie 2011, el şi-a extins proiectul şi la Congres, precizând că vrea să prăbuşească aici un avion teleghidat peste domul Capitoliului pentru a "decapita tot imperiul".

În aprilie şi mai, el a livrat unui agent FBI care pretindea că este membru Al-Qaida două chei USB în care îşi detalia proiectul.

El reperase locurile şi fotografiase ţintele în mai, pentru acest proiect care prevedea folosirea a trei avioane de model redus şi a şase persoane înarmate cu arme automate. Dintre cele şase persoane făcea parte şi el, potrivit actului de acuzare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici