„Bariera” dintre Rusia şi Europa în care România este „fundaţia”: Intermarium | HARTA

O analiză a americanului George Friedman, arată că menirea conceptului geopolitic numit ”Intermarium”este să descurajeze orice potenţială expansiune a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin dezvoltarea acestei regiuni. Există însă riscuri şi provocări care vin ataşate dezvoltării acestei „bariere”.

8075 afișări
Imaginea articolului „Bariera” dintre Rusia şi Europa în care România este „fundaţia”: Intermarium | HARTA

„Bariera” dintre Rusia şi Europa în care România este „fundaţia”: Intermarium

Intermarium, care acum se dezvoltă în ceea ce se numeşte regiunea dintre „cele trei mări” (Neagră, Adriatică şi Baltică), în numele căreia a avut loc şi recentul summit de la Varşovia, unde au participat Donald Trump, dar şi preşedintele Klaus Iohannis, este o „barieră” imaginară formată din statele ex-sovietice şi sateliţii comunişti, care prinde contur pe măsură ce Rusia creşte în puterea regională. Cele două state-fundaţie pe care se bazează acest concept sunt România şi Polonia. 

Conceptul de Intermarium a început să prindă contur după ce Rusia a revenit la statutul de putere regională şi este compus din statele baltice, Polonia, Slovacia, România, Ungaria şi Bulgaria. Scopul său este să descurajeze orice mişcare potenţială a Rusiei către Vestul Europei, iar SUA susţin acest concept, iar restul Europei „agonizează” din cauza lui, arată George Friedman, fostul analist principal al Stratfor.

Geostrategul american arată că Polonia şi România sunt statele-fundaţie pentru conceptul de Intermarium şi de aceea dezvoltă legături militare strânse, cărora li s-au alăturat şi statele baltice. Singurul stat est-european care până acum a făcut figură separată de acest bloc a fost Ungaria, care a dezvoltat legături egale cu Rusia, dar şi cu SUA, însă există semnale puternice că şi Ungaria este pregătită să se alăture. Un astfel de semnal este faptul că pentru prima oară Ungaria va participa la un exerciţiu multinaţional în Marea Neagră, alături de România şi Bulgaria. Atunci, flancul estic al Peninsulei europene va avea un grup coeziv, sprijinit de o putere globală, care formează o linie de demarcaţie între Rusia şi restul Europei.

CITEŞTE CONTINUAREA AICI

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici