Bătălia pentru Mosul, IRAK. SUA avertizează că militanţii reţelei teroriste SI ar putea utiliza arme chimice

Statele Unite se aşteaptă ca millitanţii reţelei teroriste Stat Islamic să utilizeze pe scară largă arme chimice improvizate în timpul bătăliei pentru Mosul, oficialii americani adăugând că organizaţia are o capacitate limitată de a produce astfel de arme, scrie Reuters online.

1665 afișări
Imaginea articolului Bătălia pentru Mosul, IRAK. SUA avertizează că militanţii reţelei teroriste SI ar putea utiliza arme chimice

Bătălia pentru Mosul, IRAK. SUA avertizează că militanţii SI ar putea utiliza arme chimice

Forţele americane au început să colecteze fragmente de proiectile pentru teste privind posibila prezenţă a unor agenţi chimici, având în vedere faptul că organizaţia teroristă Stat Islamic a mai folosit în trecut arme chimice pe bază de iperită, a declarat un oficial.

Într-un incident nedezvăluit până acum, forţele americane au detectat prezenţa iperitei pe mai multe fragmente de proiectile folosite de Stat Islamic, la data de 5 octombrie, a declarat un alt oficial. Atacul în cadrul căruia au fost utilizate respectivele proiectile au vizat forţe locale, nefiind implicate şi trupe americane.

Oficialii de la Washington sunt de părere că organizaţia Stat Islamic nu a reuşit până la această oră să dezvolte arme chimice avansate cu efecte letale. Gazul muştar sau iperita cauzează arsuri grave la nivelul pielii, ochiilor şi plămânilor, însă în doze mici nu este mortală.

Thomas Weiss, şeful misiunii pentru Irak a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, a avertizat că militanţii SI ar putea folosi locuitorii din Mosul drept scuturi umane în timpul luptelor din oraş.

"De asemenea, ne temem şi chiar există unele dovezi că ISIL (Stat Islamic, n.red) ar putea folosi arme chimice. Copiii, persoanele în vârstă sau cu dizabilităţi vor fi în mod special vulnerabili", a adăugat Weiss.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici