Beijingul avertizează că nu va tolera provocările militare britanice în Marea Chinei de Sud

  • Administraţia de la Beijing avertizează că nu va tolera provocările militare britanice în Marea Chinei de Sud
  • Marea Britanie a trimis un portavion şi nave militare de escortă în Marea Chinei de Sud
  • Oficial chinez: "Forţele Navale chineze vor lua toate măsurile necesare pentru a contracara un astfel de comportament"
943 afișări
Imaginea articolului Beijingul avertizează că nu va tolera provocările militare britanice în Marea Chinei de Sud

Beijingul avertizează că nu va tolera provocările militare britanice în Marea Chinei de Sud

Administraţia de la Beijing a reafirmat, vineri, nemulţumirea faţă de intrarea unui grup naval militar britanic în Marea Chinei de Sud, avertizând că Forţele Navale chineze vor riposta la eventuale acţiuni destabilizatoare.

Marea Britanie a trimis în Asia un grup naval militar format din portavionul HMS Regina Elizabeth, două distrugătoare şi două fregate. Navele militare britanice vor traversa Marea Chinei de Sud, intrând în zone revendicate de China în disputele teritoriale mai multe ţări vecine. Guvernul de la Londra susţine că misiunea navală are rolul afirmării "liberăţii de navigaţie".

"Aceste acţiuni nu ar trebui să urmărească niciodată destabilizarea păcii regionale", a reacţionat Wu Qian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, citat de cotidianul The Guardian.

"Forţele Navale chineze vor lua toate măsurile necesare pentru a contracara un astfel de comportament", a avertizat oficialul chinez.

Incursiunea navală britanică este criticată şi de presa oficială de la Beijing. "Însăşi ideea prezenţei militare britanice în Marea Chinei de Sud este periculoasă. Dacă Londra încearcă să stabilească o prezenţă militară într-o regiune de importanţă geopolitică, nu va face decât să perturbe stabilitatea regională. Iar dacă va exista vreo acţiune reală împotriva Chinei, ar fi doar căutarea unei înfrângeri", a comentat cotidianul The Global Times.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a contestat, marţi, decizia Guvernului Marii Britanii de a efectua misiuni militare în Asia, argumentând că există riscul de a fi neglijată apărarea în Europa. "Avem interese pe glob şi vrem să ne asigurăm că vom colabora pentru a aborda aceste interese", a declarat Lloyd Austin.

"Resursele militare sunt limitate. Dat fiind că încercăm să ne echilibrăm eforturile în diverse părţi ale lumii, nu vrem să ne ajutăm unii pe alţii doar în regiunea Indo-Pacifică, ci vrem să ne asigurăm că ne ajutăm reciproc şi în alte zone ale lumii. Ne putem concentra puţin mai bine asupra acestui aspect, iar Marea Britanie ar putea fi mai utilă în alte zone ale lumii", a subliniat şeful Pentagonului.

Misiunea navală în Asia are rolul "arborării drapelului Marii Britanii globale", a argumentat săptămâna trecută ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace. Forţele Navale Regale britanice intenţionează să menţină permanent două nave militare în zona Indo-Pacifică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici