Beijingul urmăreşte îndeaproape şi cenzurează evenimentele din Egipt

China a declarat luni că urmăreşte îndeaproape evenimentele din Egipt, dar, pe de altă parte, continuă să cenzureze informaţiile asupra manifestaţiilor antiguvernamentale, care durează de aproape o săptămână şi în care au fos ucise 125 de persoane, iar alte câteva mii au fost rănite.

52 afișări
Imaginea articolului Beijingul urmăreşte îndeaproape şi cenzurează evenimentele din Egipt

Beijingul urmăreşte îndeaproape şi cenzurează evenimentele din Egipt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"China urmăreaşte îndeaproape evoluţia situaţiei din Egipt", a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Hong Lei.

"Egiptul este o ţară-prietenă a Chinei şi sperăm că stabilitatea socială şi ordinea publică vor fi restaurate imediat ce este posibil în Egipt", a adăugat ministrul chinez.

Cuvântul "Egipt" rămânea, luni, cenzurat pe mai multe site-uri de microblogging în China, unde Partidul Comunist, aflat la putere, care reprimă apelurile la reforme politice şi revendicările democratice şi se teme de tulburarea ordinii publice, se poate teme de un efect de contagiune.

Cenzura este foarte activă în China, pentru a împiedica orice critică la adresa Guvernului sau menţionaea problemei drepturilor omului.

Accesul pe Internet la site-urile sensibile din punct de vedere politic este interzis.

Beijingul controlează îndeaproape comunitatea de aproximativ 450 de milioane de utilizatori chinezi de Internet, pentru a evita ca dizidenţa să se orgenizeze sau să se poată inspira din străinătate.

Autorităţile chineze din domeniul turismului au suspendat călătoriile organizate în ţara faraonilor, iar Beijingul le-a cerut în mod oficial chinezilor să nu plece în Egipt.

Potrivit Ministerului chinez al Afacerilor Externe, peste 300 de turişti chinezi aşteptau duminică să poată părăsi ţara, pe aeroportul din Cairo, în contextul în care companiile au anulat zborurile, iar alţi o sută de chinezi erau blocaţi în gări.

Mii de egipteni au sfidat, duminică, regimul de interdicţie a circulaţiei, în timp ce armata este mobilizată pe străzi. Mişcarea contra regimului preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, este inspirată de revolta tunisiană care l-a îndepărtat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici