Belarus, prima ţară vizitată de Putin ca preşedinte. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin lui Lukaşenko

Rusia şi Belarus, ţară izolată şi vizată de sancţiunile occidentale, au salutat joi seara cooperarea lor strânsă, cu ocazia primei vizite în străinătate a preşedintelui rus, Vladimir Putin, preşedintele din Belarus considerând că această întâlnire este un semn "de mare viitor".

851 afișări
Imaginea articolului Belarus, prima ţară vizitată de Putin ca preşedinte. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin lui Lukaşenko

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Faptul că prima mea vizită în străinătate a fost în Belarus, ţară soră, reflectă cu siguranţă natura particulară a relaţiilor noastre", a declarat Putin.

La rândul său, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, i-a mulţumit lui Putin pentru această vizită. "Este semnul că ne aşteaptă un mare viitor", a declarat acesta.

Joi, Vladimir Putin a sosit cu peste două ore întârziere pentru această întâlnire, care a avut loc în apropiere de Minsk. Lukaşenko a mers în persoană la aeroport pentru a-l întâmpina, după care au mers cu aceeaşi maşină la locul întâlnirii.

Cei doi au susţinut că au discutat în timpul acestei reuniuni despre mai multe proiecte economice.

Putin a declarat că a treia tranşă a creditului acordat Belarusului de către Comunitatea Economică Euro-Asiatică va fi deblocată şi că negocierile pentru o a patra se vor desfăşura în curând.

CEE, din care fac parte Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, a aprobat în iunie 2011 acordarea unui credit de trei miliarde de dolari, pe trei ani, pentru Belarus, ţară care se confruntă cu cea mai gravă criză financiară de la preluarea puterii de către Aleksandr Lukaşenko, în urmă cu 17 ani.

În 2011, Belarus a obţinut două tranşe din acest credit, de 800 de milioane de dolari, respectiv 440 de milioane de dolari.

Reales în martie pentru cel de-al treilea mandat, după cele două consecutive între anii 2000 şi 2008, precum şi un mandat intermediar de patru ani de premier, Vladimir Putin a ales pentru prima sa vizită oficială în străinătate Belarusul, ţară aflată sub sancţiuni europene pentru nerespectarea libertăţilor.

După această vizită, Putin va merge la Berlin pentru o întâlnire, vineri, cu cancelarul german, Angela Merkel, după care va merge la Paris pentru a se întâlni cu preşedintele francez François Hollande.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici