Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat

  • Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi cel puţin de două ori pe săptămână, deoarece peste 750.000 de tone de cartofi riscă să fie aruncaţi
  • Romain Cools, secretarul general al industriei de cartofi din Belgia, a spus că producătorii de cartofi s-au confruntat cu o criză pe termen lung
  • Guvernul belgian a introdus măsuri de distanţare socială pe 18 martie, iar relaxarea va începe în primele zile ale lunii mai.
2949 afișări
Imaginea articolului Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat

Belgienii sunt îndemnaţi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână, după ce pandemia a creat surplus masiv al acestui preparat

Criza de coronavirus a dus la un surplus de cartofi în Belgia pentru că aceştia erau foarte des serviţi în multe baruri şi restaurante, care acum s-au închis, din cauza măsurilor restrictive.

Romain Cools, secretarul general belgian al industriei de cartofi, a declarat pentru CNBC că în jur de 750.000 de tone de cartofi - îndeajuns să umple 30.000 de camioane- nu vor fi procesaţi din cauza pandemiei.

Situaţia aceasta a fost creată de scăderea masivă a cererii de cartofi congelaţi, care constau în aproximativ 75% din cartofii procesaţi în această ţară.

Congelatoarele producătorilor sunt astfel neîncăpătoare pentru numărul mare de cartofi. Oficialul îi îndeamnă pe belgieni să consume mai mulţi cartofi prăjiţi.

„Lucrăm cu supermarketurile să vedem dacă putem lansa o campanie în care să-i rugăm pe belgieni să ajute sectorul, prin a consuma cartofi prăjiţi – mai ales cei congelaţi – de două ori pe săptămână. Ceea ce încercăm să facem este să evităm risipa de mâncare, pentru că fiecare cartof pierdut este o risipă”, a declarat oficialul.

Restul de 25% a industriei de cartofi - ce include legumele proaspete şi snaksurile - nu a avut probleme în timpul izolării sociale pentru că majoritatea oamenilor găteau acasă, a adăugat Cools.

Oficialul a mai spus că efectul acesta va dura câteva luni de acum încolo, ceea ce înseamnă că surplusul va continua. „Le-am cerut fermierilor să nu mai cultive atât de mulţi cartofi în sezonul următor pentru că noi credem că vor mai rămâne cartofi din acest sezon întrucât vom amâna procesarea lor”, a precizat Cools.

Cartofii care nu au putut fi procesaţi au fost trimişi la băncile de alimente pentru a fi exportaţi în Europa Centrală şi Africa, unde este deficit. De asemenea, surplusul poate fi hrană pentru animale sau prelucrat în biocombustibil, însă aceste iniţiative vin cu un cost în plus a spus oficialul belgian.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici