Benito Mussolini - agent al serviciilor britanice de contraspionaj!

Fostul dictator italian Benito Mussolini a lucrat pentru o scurtă perioadă de timp - cel puţin un an - pentru serviciile britanice de contraspionaj (MI5), fiind plătit cu echivalentul în prezent a 6.000 de lire sterline (6.500 de euro) pe săptămână, informează The Guardian, în ediţia electronică.

276 afișări
Imaginea articolului Benito Mussolini - agent al serviciilor britanice de contraspionaj!

Benito Mussolini - agent al serviciilor britanice de contraspionaj! (Imagine: Wikipedia)

Citând documente de arhivă, publicaţia britanică afirmă că fostul dictator a intrat în politică în toamna lui 1917, cu ajutorul celor 100 de lire sterline pe săptămână (în prezent, 6.500 de euro) primite din partea MI5 pentru a menţine Italia în Primul Război Mondial. Pentru serviciile britanice de securitate, Mussolini părea a fi o investiţie profitabilă.

La acea vreme, Benito Mussolini avea 34 de ani şi era un ziarist care nu numai că milita prin articolele de propagandă publicate în ziarul pe care îl edita - Il Popolo d'Italia - pentru continuarea de către Italia a războiului alături de aliaţii ei, ci voia ca militanţii pentru pace să nu mai iasă în stradă. Plata remuneraţiei pentru Mussolini era autorizată de Sir Samuel Hoare, parlamentar şi reprezentant al MI5 la Roma, care conducea o echipă de 100 de agenţi secreţi britanici aflaţi la acea vreme în Italia.

Potrivit lui Peter Martland, istoricul de la Universitatea Cambridge care a descoperit detaliile înţelegerii la care a ajuns MI5 cu viitorul dictator, "la acea vreme, aliatul pe care Marea Britanie putea conta cel mai puţin în război era Italia, după ce Rusia revoluţionară ieşise din conflict. Mussolini a fost plătit cu 100 de lire sterline pe săptămână începând din toamna lui 1917, pentru cel puţin un an, pentru a susţine campania pro-război".

Pe lângă publicarea articolelor propagandistice, Mussolini l-a asigurat pe Hoare că va trimite veterani de război italieni să-i bată pe militanţii pentru pace de la Milano. "Ultimul lucru pe care îl dorea Marea Britanie erau grevele pro-pace care să oprească activitatea fabricilor de la Milano. Era o sumă mare dată unui om care la acea vreme era ziarist însă, în comparaţie cu cele patru milioane de lire sterline reprezentând costul zilnic al participării Londrei la război, erau bani de buzunar", spune Martland.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici