Benjamin Netanyahu, despre eliberarea lui Jonathan Pollard: „Aşteptăm cu nerăbdare”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu salută decizia SUA privind eliberarea condiţionată a cetăţeanului americano-israelian Jonathan Pollard, condamnat în Statele Unite pentru spionaj, şi aminteşte despre eforturile depuse în acest sens, într-un anunţ făcut în cursul zilei de marţi.

285 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu, despre eliberarea lui Jonathan Pollard: „Aşteptăm cu nerăbdare”

Benjamin Netanyahu (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

„După decenii de eforturi, Jonathan Pollard va fi, în sfârşit, eliberat”, a anunţat Benjamin Netanyahu, citat de Times of Israel. „Aşteptăm cu nerăbdare eliberarea sa”, a adăugat premierul israelian.

Jonathan Pollard, arestat în 1985 şi condamnat la detenţie pe viaţă pentru spionaj în favoarea Israelului, va fi eliberat condiţionat pe 21 noiembrie, conform unui anunţ făcut marţi de avocaţii deţinutului. Potrivit presei americane, decizia a fost luată de Comisia americană pentru eliberări condiţionate.

„Pe parcursul întregii perioade petrecute în închisoare, am ridicat în mod constant subiectul eliberării sale, în timpul discuţiilor şi întâlnirilor pe care le-am avut cu liderii administraţiilor americane care s-au succedat”, a mai precizat Benjamin Netanyahu.

Americanul Jonathan Pollard, în vârstă de 60 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în 1987, pentru oferirea de informaţii secrete Israelului. Pollard lucra ca analist în cadrul serviciilor de informaţii ale Forţelor navale americane. Israelul i-a acordat cetăţenie lui Jonathan Pollard în anul 1995. Israelul ceruse de mai multe ori public eliberarea lui Jonathan Pollard, dar Washingtonul respinsese solicitările.

Presa relatase în 2014 că secretarul de Stat american John Kerry ar fi oferit, în cadrul negocierilor israelo-palestiniene, posibilitatea eliberării lui Jonathan Pollard în cadrul măsurilor de relansare a procesului de pace israelo-palestinian.

După anunţul privind eliberarea condiţionată a lui Jonathan Pollard, oficiali din cadrul Administraţiei Statelor Unite au explicat că decizia a fost luată de autorităţile judiciare, fără a avea caracter politic sau diplomatic.

"Statutul domnului Pollard a fost determinat de Comisia pentru eliberării condiţionate, conform procedurilor standard", a declarat Alistair Baskey, purtătorul de cuvânt al Consiliului prezidenţial pentru Securitatea Naţională.

"Nu există absolut nicio legătură între statutul domnului Pollard şi raţiuni de politică externă", a subliniat oficialul american.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici