Benjamin Netanyahu: Mişcarea Hezbollah va plăti un preţ mare pentru atacul antiisraelian

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a avertizat mişcarea şiită libaneză Hezbollah că va plăti un "preţ mare" pentru atacul cu rachete de miercuri, soldat cu moartea a doi militari israelieni şi rănirea altor şapte, potrivit site-ului Ynetnews.

1190 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu: Mişcarea Hezbollah va plăti un preţ mare pentru atacul antiisraelian

Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cei aflaţi în spatele atacului care a vizat astăzi o patrulă israeliană vor plăti un preţ mare", a avertizat Netanyahu într-un mesaj difuzat prin Twitter.

"De ceva timp, Iranul încearcă - prin intermediul Hezbollah - să deschidă un nou front împotriva Israelului în zona Înălţimilor Golan. Guvernul Libanului şi regimul Bashar al-Assad sunt, de asemenea, responsabile pentru consecinţele atacurilor lansate de pe teritoriile lor asupra statului Israel", adaugă Netanyahu.

"Tuturor celor care provoacă armata israeliană la frontiera nordică le recomand să îşi amintească ce s-a întâmplat în Fâşia Gaza. Mişcarea Hamas a primit cea mai mare lovitură de la formarea sa; armata israeliană este pregătită să acţioneze pe toate fronturile", a avertizat Netanyahu, care a convocat miercuri seară o reuniune a comandanţilor militari.

Într-o scrisoare trimisă secretarului general ONU Ban Ki-moon, ambasadorul israelian la Naţiunile Unite, Ron Prosor, a îndemnat Consiliul de Securitate "să condamne mişcarea Hezbollah în mod public şi fără echivoc". "Israelul nu va sta degeaba atât timp cât Hezbollah atacă israelieni", a avertizat Prosor. "Israelul nu va tolera niciun atac pe teritoriul său, va face uz de dreptul la autoapărare şi va lua toate măsurile necesare pentru protejarea cetăţenilor", a atras atenţia oficialul israelian.

Doi militari israelieni au fost ucişi, iar alţi şapte au fost răniţi în atacul Hezbollah lansat miercuri dimineaţă asupra unor poziţii militare israeliene, la frontiera dintre Israel şi Liban.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a lansat miercuri un atac împotriva armatei israeliene, la frontiera dintre Liban şi Israel, atrăgând o ripostă militară israeliană, Misiunea de pace ONU activă în zonă anunţând moartea unui militar spaniol.

Armata israeliană a confirmat un atac care a vizat un vehicul militar în zona Har Dov, denumirea israeliană a zonei numite Fermele Shebaa. După primul atac, obuze de mortieră au fost trase spre o bază militară israeliană din zona Muntelui Hermon. În replică, armata israeliană a bombardat satele Kfar Chuba, Majidiye, Halta şi Arkub, situate în sudul Libanului, unde sunt poziţii ale armatei libaneze şi militari ai Forţei Interimare ONU (FINUL), pentru supravegherea frontierei. În contextul schimburilor de focuri de miercuri, Misiunea ONU (FINUL) a anunţat că un militar spaniol a fost ucis. Forţa Interimară a Naţiunilor Unite în Liban (FINUL), care are rolul monitorizării frontierei israeliano-libaneze, are 10.274 de militari, din 36 de ţări.

Marţi, două rachete au fost lansate din Siria spre zona israeliană a Înălţimilor Golan, armata israelienă ripostând atacului. Armata israeliană a dispus evacuarea a circa 1.000 de turişti care se aflau într-o staţiune de schi de pe Muntele Hermon, staţiunea fiind închisă până la stabilizarea situaţiei.

Atacurile Hezbollah par a fi o ripostă faţă de raidul efectuat pe 18 ianuarie, atribuit Israelului, în partea siriană a Înălţimilor Golan. Israelul nu a confirmat dar nici nu a infirmat implicarea în incident. Presupuse elicoptere militare israeliene au atacat pe 18 ianuarie un convoi Hezbollah, în zona Quneitra (în partea siriană a Podişului Golan). Jihad Moughniyah, fiul lui Imad Moughniyah (un fost comandant Hezbollah asasinat în 2008), a murit în atac. De asemenea, un comandant militar al Hezbollah, Mohamad Issa, şi alţi patru membri ai mişcării şiite au fost ucişi. Potrivit unor surse oficiale iraniene, în raidul israelian au murit şi cinci membri ai Gardienilor Revoluţiei din Iran, inclusiv generalul Mohammad Ali Allahdadi. Iranul şi mişcarea Hezbollah au avertizat Israelul cu o ripostă în urma raidului aerian.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a trimis mii de combatanţi pentru a ajuta regimul de la Damasc în conflictul cu insurgenţii şi cu grupuri teroriste. Siria se confruntă, începând din martie 2012, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 200.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici