Benjamin Netanyahu nu a reuşit să-l convingă pe Vladimir Putin în dosarul nuclear iranian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, nu a reuşit, în cadrul vizitei la Moscova, să-l convingă pe preşedintele rus, Vladimir Putin, să se alăture poziţiilor sale ostile acordului negociat în prezent la Geneva în dosarul nuclear iranian, potrivit presei israeliene, citate de AFP.

471 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu nu a reuşit să-l convingă pe Vladimir Putin în dosarul nuclear iranian

Benjamin Netanyahu nu a reuşit să-l convingă pe Vladimir Putin în dosarul nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În pofida bunei atmosfere care a predominat în cadrul discuţiilor ce au durat timp de mai multe ore, miercuri, la Kremlin, cei doi lideri au rămas, deloc surprinzător, pe propriile poziţii, subliniază comentatorii, evidenţiind existenţa unor disonanţe în cursul conferinţei de presă comune.

În timp ce Netanyahu a insistat din nou asupra necesităţii unei "soluţii reale" şi ca Iranul să înceteze activităţile de îmbogăţire a uraniului, Putin şi-a exprimat speranţa ca o "soluţie mutual acceptabilă să fie găsită în viitorul apropiat".

"În cadrul conferinţei de presă comune, la finalul discuţiilor, a devenit clar că textul lui Putin a fost dat jurnaliştilor înainte de întâlnirea lor. El doar a ponderat şi modificat unele paragrafe ulterior, cu scopul de a-l face mai acceptabil pentru Netanyahu", scrie un corespondent diplomatic al Maariv.

Vizita lui Netanyahu la Moscova constituie o "ripostă" suplimentară inutilă a lui Netanyahu la adresa Statelor Unite, Israelul jucând imprudent în rivalitatea existentă între Washington şi Moscova pe marginea negocierilor dintre Iran şi marile puteri reluate la Geneva, relevă Yediot Aharonot.

"Toţi cititorii de ziare ştiu că Putin sprijină şi va continua să sprijine regimul ayatollahilor din Iran", apreciază cunoscutul editorialist al cotidianului de mare tiraj.

"În cazul în care există o şansă minimă de a convinge marile puteri să adopte o linie mai dură faţă de Iran, Israelul trebuie să se angajeze într-un dialog discret, credibil şi absolut (cu Statele Unite), fără să se certe public cu liderii de la Washington", pledează el.

Iranul este acuzat de Israel şi occidentali că vrea să se doteze cu bomba atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, o ipoteză dezminţită de Republica Islamică. O primă rundă de negocieri s-a încheiat pe 9 noiembrie la Geneva fără semnarea unui acord.

O nouă rundă de negocieri a început miercuri şi continuă joi cu examinarea unui text propus de Grupul 5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici